Film/TV
1

Penny Dreadful: Nova serija na programu OBN TV

Od 17.07.2016. u programu OBN TV starta nova serija Penny Dreadful. Penny Dreadful nije, kako se na prvu može pomisliti, lik u seriji već naziv za britansku fikciju 19.stoljeća senzualne i jezive tematike te takav naziv zapravo savršeno odgovara i tematici same serije.

Serija Penny Dreadful odvija se u Londonu 1890-ih, kada su ubojstva Jacka Trbosjeka prestala, ali se još uvijek osjećaju posljedice i u ljudima vlada strah. Događaju se nova ubojstva i sumnja se na Jackov povratak ili njegovog plagijatora. Tu počinje radnja serije, kada istraživač sir Malcolm Murray (Timothy Dalton) i njegova misteriozna pomoćnica Vanessa (Eva Green) okupe neobičnu družinu i pokreću istragu, jer sumnjaju da iza svega stoje mnogo opasnije sile, koje nisu ljudske.

Likovi su preuzeti iz čuvenih gotičkih romana, koji su sada u javnom vlasništvu, kao što su Drakula, Frankenstein i Dorian Gray. Penny Dreadful je plod mašte jednog scenarista, a njegovu umjetničku viziju prenose četiri poznata redatelja.

Vanessa Ives (Eva Green) je glavni lik serije. Vanessa utjelovljuje spoj ljepote, misterije i fantastike. Već u prvoj epizodi prve sezone možemo vidjeti klasičnu gotičku tehniku očuđavanja običnog i sukoba suprotnosti. Hladna i nedokučiva Ives susreće se s emotivnim, temperamentnim i slobodoumnim Ethanom Chandlerom (Josh Hartnett) koji se isprva čini kao pandan legendi Buffalo Billa. Baš to referiranje na poznate klasike kroz obje dosad emitirane sezone ostaje obilježje "Penny Dreadful".

U sceni u kojoj se njih dvoje susreću Vanessina britanska uglađenost dolazi u sukob s poslovičnom američkom otvorenošću, a gledatelj postaje svjestan kako će seriju obilježiti sukobi svjetova. Starog i novog, ali i naravnog i nadnaravnog. Lik koji služi kao određeno vezivno tkivo između suprotnosti je Sir Malcolm Murray (Timothy Dalton) koji je, premda plemić, odmaknut od britanske hladnoće i racionalnosti. Taj odmak posljedica je njegovih putovanja po Africi. Trio likova koji će stvarati glavnu priču je zatvoren, no oni sporedni likovi koji stvaraju svijet nadnaravnog gotovo su jednako zanimljivi. Osim što dobro izgleda, plijeni svojim prisustvom na ekranu, kao misteriozna Vanessa, pomoćnica sir Murrayja, koju proganjaju nepoznate demonske sile.

Penny Dreadful je ozbiljna serija, koja postavlja pitanja o tome šta znači biti čovjek i zadržati ljudskost, kakva je sva zlodjela čovjek spreman učiniti da zaštiti ono što voli i gdje je granica između života i smrti te može li se preći. Ali prije svega toga, Penny Dreadful je jako zabavna serija koja izgleda sjajno, kao visokobudžetni film: ulice Londona su opasne i prljave, a interijeri i kostimi raskošni i elegantni. Scene nasilja su užasno zadivljujuće, kao u Hannibalu. Naravno, obzirom da je ovo Showtime, gledaoci će dobiti i nekoliko scena golotinje i seksa. Što nikome ne smeta.

Penny Dreadful je provokativni horor sa sjajnom glumom i produkcijom. Serija će biti emitovana nedjeljom od 23 sata počevši od 17.07.2016.