Slovenija
0

Pala prva klapa "Stanja šoka", filma u kojem glumi Emir Hadžihafizbegović

Sarajevo-x.com
Na Urhu pored Ljubljane pala je prva klapa novog dugometražnog filma režisera i scenariste Andreja Košaka pod nazivom "Stanje šoka", u kojem glumi i naš Emir Hadžihafizbegović.

Film je satirična kritika društva u tranziciji kroz oči čovjeka koji u svijet krene nakon deset godina vegetiranja u psihijatrijskoj ustanovi. Internacionalna filmska ekipa na čelu sa glavnim producentom Danijelom Hočevarom će na različitim lokacijama u Sloveniji snimati do kraja augusta.

Producent filma je Vertigo/Emotionfilm, filmska kuća "Baš Celik" iz Srbije, "Art Fest" iz Bugarske, SCCA/pro.ba iz Sarajeva, te RTV Slovenija u saradnji sa Filmskim studijom Viba. Film su sufinansirali Filmski fond Republike Slovenije i fondovi iz država koproducenata, a dobio je i finansijska sredstva evropskog filmskog fonda Eurimages.

Stanje šoka je crna komedija o malom čovjeku koji je imao velike snove. Kada su se mu na Praznik rada 1986. godine ostvarili, jednostavno je izgorio. Cijena je bila deset godina vegetiranja u psihijatrijskoj ustanovi. Za to vrijeme se je tragično raspala nekadašnja zajednička država, socijalizam je ustupio mjesto kapitalizmu, samoupravljanje je zamjenila demokratija, privatizacija je promijenila odnos snaga u društvu, njegova žena se je, nakon što je izgubila svaku nadu, odlučila vjenčati sa njegovim najboljim prijateljem.

Peter se probudi iz stanja šoka, pobjegne iz psihijatrijske bolnice i počne svoj donkihotovski pohod ka sreći koju je nekada imao. Na tom putu ga čekaju brojne komplikacije…

"U filmu pratimo pokušaj Petra Zmazeka da ponovo stane na noge u potpuno transformiranom društvu. Istovremeno nam kao čovjek kojeg okolina smatra ludim postavlja satirično ogledalo pomoć kojeg sagledavamo istinu o društvu površnosti, konzumerizma i pohlepe", rekao je o filmu režiser i scenarist Andrej Košak.

Glavne uloge u "Stanju šoka" tumače: Martin Marion (Slovenija), Urška Hlebec (Slovenija) i Nikola Kojo (Srbija). Ekipu dopunjavaju Aleksandra Balmazović (Slovenija), Emir Hadžihafizbegović (BiH), Arna Šijaković (Makedonija), te mnogi drugi.

Saradnici na scenariju su bili Miroslav Mandić (BiH) i Srđan Koljević (Srbija). Direktor fotografije je Slobodan Tirninić (Hrvatska), scenograf je Pepi Sekulich (Slovenija) kostimograf Jelena Proković, kreator maske Tina Šubic Dodočoć, dizajner zvuka Igor Čamo (BiH), kompozitor Stefan Valdobrev (Bugarska), montažer Petar Marković (Srbija) direktor filma Matija Kozamernik pomoćnik režisera Boris Petković.

Koproducenti filma su Amra Bakšić Čamo (BiH), Jelena Mitrović (Srbija) i Stefan Kitanov (Bugarska).

Andrej Košak, publici dobro poznat po filmovima "Outisider" i "Zvonjenje u glavi", je ideju za film "Stanje šoka" dobio 2004. u Berlinu, gdje je neko vrijeme živio. Tada je upoznao i glavnog glumca Martina Mariona, sa kojim je uspješno sudjelovao pri realizaciji kratkog filma "Dot Com". Scenarij za "Stanje šoka" (tada pod radnim nazivom "Don't cry for me Europe") je bio izabran na međunarodnu radionicu éQuinoxe screenwriters‘ (2004.), a godinu dana kasnije i na Cannes Film Festival Screenplay Market i Berlinale Co-production Market.