Locarno film festival
0

Ove godine 78 svjetskih premijera filmova

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Na ovogodišnjem filmskom festivalu u Locarnu koji će biti otvoren u srijedu očekuje se prisustvo oko 200.000 ljubitelja sedme umjetnosti.
  1. po redu filmski festival u malom švicarsko-italijanskom gradu donijet će oko 380 filmova koji će biti prikazani do 16. augusta, sa čak 78 svjetskih premijera.

Ovaj festival osnovan je 1946. godine, a fokusirao se na filmska dostignuća zemalja u razvoju i zemalja Latinske Amerike. Ove godine 18 filmova iz 17 zemalja takmičit će se za najveću festivalsku nagradu Zlatni leopard.

Bit će prikazana i retrospektiva rada talijanskog režisera Nannija Morettija, a nagrada Leopard of Honour bit će dodijeljena izraelskom filmadžiji Amosu Gitaiju za životno djelo.

U konkurenciji za Zlatnog leoparda je i "March", film austrijskog režisera Klausa Handla koji pokušava razotkriti zašto su tri adolescenta izvršila samoubistvo.

Za glavnu nagradu takmiče se i kineski režiser Pan Jianlin sa "Feast of Villains" te Italijan Federico Bondi sa filmom "Black Sea" - pričom o starijoj gospođi koja je u vezi sa mladom kućnom pomoćnicom Rumunkom.