Film/TV
21

"Opasna metoda" u kinu Kriterion

Klix.ba
U četvrtak u art kinu Kriterion sa početkom u 20:20 sati je premijera filma "Opasna metoda". Riječ je o intrigantnoj priči o počecima psihoanalize, koja u prvi plan stavlja legendarne figure Sigmunda Freuda i Carla Junga.

Scenarij za film "Opasna metoda" Davida Cronenberga je napisao Christopher Hampton adaptirajući svoju dramu "The Talking Cure" koja je bazirana na knjizi Johna Kerra "A Most Dangerous Method".

Film se bavi temom koju je Cronenberg provlačio kroz sve svoje filmove - seks, a priča o dva najveća uma na polju psihoanalize Sigmundu Freudu (Viggo Mortensen) i Carlu Jungu (Michael Fassbender) i njihovoj šestogodišnjoj kolaboraciji koja je iz korijena promijenila modernu misao o psihoanalizi, začuđujuće je i zadovoljavajuće, sa dobrom dozom suzdržanosti, prikazana od strane redatelja.

Ono što krasi ovaj film jest preciznost sa kojom su do u sitne detalje svi, počevši od redatelja Cronenberga, direktora fotografije Petera Suschitzkog, produkcijskog dizajnera Jamesa McAteera, montažera Ronalda Sandersa (Cronenbergov stalni suradnik) do kompozitora muzike Howarda Shorea, naravno ne izostavljajući i glumce Fassbendera, Mortensena, Knightleyjevu i Cassela, odradili svoj posao stvarajući filmsko djelo koje možda neće ostati upamćeno kao Cronenbergov najbolji rad, ali svakako jedan hvale vrijedan prikaz dvojice velikih umova kakvi su Freud i Jung.

"Opasna metoda" govori o Carl Jungu, učeniku Sigmunda Freuda, koji koristi freudijanske tehnike kako bi izliječio rusku židovku Sabinu Spielrein, koja je primljena na njegov odjel. No, što dubljom njegova veza sa Sabinom postaje, on se sve više u mišljenjima razilazi sa svojim mentorom Freudom.

Dok se Jung muči kako bi pomogao pacijentici koja ima neriješen odnos s ocem, jedan uznemireni pacijent će mu postaviti neka pitanja na koja se doktor boji odgovoriti.

"Opasna metoda" će biti na repertoaru od 11. - 16. oktobra u terminu od 20:20 sati. Cijena ulaznice iznosi 5 KM, a za studente 4 KM.

U 18 sati je na repertoaru film "Željezno nebo", koji je od strane kritičara i fanova okarakterisan kao najluđa priča godine. Film "Željezno nebo" je SF komedija režirana od strane finskog reditelja Timo Vuorensole. Muziku za ovaj film je uradio slovenački bend Laibach (osnivači pokreta Neue Slowenische Kunst).

"Željezno nebo" je svoju premijeru imao na filmskom festivalu u Berlinu, nakon čega su uslijedile premijere u zemljama širom Evrope.

Cijena ulaznice za ovaj film iznosi 4 KM, a za studente 3 KM.