Film/TV
0

Online propovjedaonica za kritike filma 'Da Vincijev kod'

Sarajevo-x.com
U vrijeme kada konzervativne kršćanske grupe veoma brzo reaguju na sve što smatraju uvredljivim, a što dolazi iz Hollywooda, Sony Pictures suočava se s nevoljom sa najavljenim filmom “Da Vincijev kod”

Da li će studio pokušati da umiri kritičare koji kažu da je “Kod” bogohuljenje čija radnja opisuje zavjeru crkve da zataška istinu da je Isus bio oženjen i da nikad nije uskrsnuo? Ili bi trebao ignorisati one koji se žale, mirno sjediti i gledati kako ova kontroverza povećava prodaju karata?

Umjesto toga, Sony je odlučio da obezbijedi veliki megafon onima koji su protiv “Da Vincijevog koda.”

Kompanija u četvrtak postavlja web stranicu – mnogo prije premijere filma koja će se održati 19. maja – koja će biti podij nekim od najžešćih kritičara “Da Vincijevog koda” autora Dana Browna po čijoj knjizi je i rađen film.

Web stranica, thedavincichallenge.com, objavljivaće eseje 45 kršćanskih pisaca, naučnika i vođa evanđelističkih organizacija. Jedan od pisaca je Richard J. Mouw, predsjednik Fuller teološkog sjemeništa, glavne evanđelističke škole u Pasadeni, u državi Kalifornija.

Dr. Mouw napisao je esej "Zašto kršćani trebaju da pogledaju film?”

“Ovo će biti teški razgovori i kršćani trebaju duboko udahnuti, kupiti knjigu i izdvojiti novac za film. Potom trebamo podučiti kršćane šta sve ovo znači. Trebamo im pomoći da znaju odgovor na pitanje: ‘Dakle, kako znate da Isus nije bio oženjen?’

Ideja za pokretanjem ove stranice potekla je od Jonathana Bocka iz kompanije Grace Hill Media, koja pomaže filmskim studijima da plasiraju filmove religioznoj publici Ova stranica će dati linkove i za online diskusije. Pisci će raditi besplatno.