Po stvarnom slučaju
40

Novi Netflixov dokumentarac gledaoci nazivaju jednim od najjezivijih koji su ikad vidjeli

N. O.
Foto: Netflix
Foto: Netflix
"Can I Tell You a Secret?" (eng. Mogu li ti odati tajnu) naziv je zastrašujuće dokumentarne serije koja zadivljuje gledaoce, a snimljena je po stvarnom zločinu.

Novi dokumentarni film na Netflixu fokusira se na zločine serijskog cyber uhode Matthewa Hardyja i tri njegove žrtve – Zoe Jade Hallam, Abby Furness i Lia Marie Hambly.

Tokom čitave decenije, Hardy je vrebao, maltretirao i širio laži o onome što se procjenjuje na više od 60 žena putem društvenih mreža. Hardy nije samo slao poruke svojim žrtvama, već i njihovim prijateljima, porodici i voljenima.

Naizgled nasumično, podli stranac cilja tri živahne mlade žene - Liz, Zoe i Lia - i počinje im slati jezive poruke koje oni u početku odbacuju. Oni počinju da brinu tek kada ton poruka postane prijeteći. Jedna od njih otkriva da je uhoda slao oštre poruke ocu njene prijateljice, pretvarajući se da je ona.

Polako, žene se nađu zarobljene u sve opresivnijoj noćnoj mori iz koje se ne mogu probuditi. Policija je uključena, ali iz raznih razloga — policajci su ili loše opremljeni ili nezainteresovani te nisu u mogućnosti da pruže zadovoljavajuću pomoć.

Jedinstven zločin 21. vijeka, dokumentarac iz dva dijela fokusira se na pokušaje da se izgradi slučaj protiv cyber kriminalca – i zašto su njegovi postupci tako dugo ostali neprimijećeni.

"'Can I Tell You A Secret' na Netflixu za koji mogu reći da je jedan od najluđih i najstrašnijih dokumentaraca koje sam gledao. Bukvalno je riječ o uhodi i njihovim žrtvama, preporučujem vam da pogledate, posebno ženama", jedna je od reakcija na Twitteru.

Opisivali su ga kao "apsolutno zastrašujući", a pisali su i kako su morali zaustavljati epizode nekoliko puta.