Film/TV
0

Novi film Jima Jarmuscha "Samo ljubavnici preživljavaju"

FENA
Jim Jarmusch
Jim Jarmusch
Jim Jarmusch, kultni reditelj nezavisne američke scene, novim se filmom "Samo ljubavnici preživljavaju" pridružio nizu recentnih fantastičnih naslova s vampirima u glavnim ulogama, a je li pritom ostao dosljedan svojoj prepoznatljivoj, Jarmuschovoj poetici.

Žanrovski najavljen kao mješavina fantazije, romantike i komedije film "Samo ljubavnici preživljavaju", koji se večeras premijerno prikazuje u Zagrebu, poigrava se modernom "Vampirella" tematikom, prikazujući zubate nemani kao kulturolike pojave ovisne o umjetnosti, dobroj glazbi i predane vječnoj ljubavi, ističe distributer Discovery u najavi.

U isto vrijeme Jarmusch kritizira modernu bezidejnu civilizaciju, donoseći osobno dvosatno autorovo djelo u kojemu se oni koji imaju svo vrijeme svijeta, odnosno vampiroliki besmrtnici, pitaju gdje vodi ova porazna civilizacija.

Film prati Adama, glazbenika koji se ponovno susreće sa svojom životnom ljubavi Evom. Sofisticirani par druži se s velikanima poput Schuberta, Shellyja i Byrona, vozi se u "vintage" automobilima, izležava u antiknim svilenim kimonima i skuplja rijetke elektirične gitare. Unatoč tome Adam je krajnje depresivan i ne vidi gdje svijet vodi, a iako njihova ljubav traje stoljećima poljuljana je dolaskom divlje i nekontrolirane Evine sestre.

U glavnim ulogama su Tom Hiddleston, Tilda Swinton i Mia Wasikowska.

Jarmuscha se nerijetko naziva "kraljem nezavisnog američkog filma", što je titula koju je zaslužio režijom filmova koji su obilježili osamdesete i devedesete godine prošlog stoljeća, te proslavili američku nezavisnu scenu - "Neprekidni praznici", "Čudnije od raja", "Pod udarom zakona", "Tajanstveni voz", "Noć na Zemlji", "Mrtav čovjek", "Kava i cigarete".

Sedam njegovih filmova bilo je nominirano za Zlatnu palmu u Cannesu, gdje je osvojio veliku nagradu žirija za "Slomljeno cvijeće" te nagradu za najbolji kratkometražni film "Kafa i cigarete".

Jarmusch je oduvijek bio miljenik filmskih kritičara, a neki od njih njegov su novi film ocijenili najboljim još od "Mrtvog čovjeka" iz 1995. ili pak "sigurnim budućim ponoćnim klasikom", prenosi Hina.