Film/TV
0

Nova verzija filma "Carrie" osvrće se i na online maltretiranje

Klix.ba
Gotovo 40 godina nakon što je kultni horor Briana de Palme, "Carrie", šokirao publiku širom svijeta, nova adaptacija remek-djela Stephena Kinga odvija se u Americi nakon masakara u Columbineu i Newtownu.

Moderna adaptacija tek je prikazana u Americi, a režirala ju je Kimberly Pierce, za čiji je film iz 1999. godine, "Boys Don't Cry", Hilary Swank nagrađena Oscarom za najbolju glumicu. U filmu glume Chloe Grace Moretz i Julianne Moore.

U De Palminoj verziji iz 1976. godine, Sissy Spacek glumila je Carrie, a film je široj publici približio rad do tada jedva poznatog Stephena Kinga.

U novom filmu 16-godišnja Chloe Grace Moretz preuzela je ulogu izmučene adolescentice koja se pomoću telepatskih moći sveti okrutnim školskim kolegama i majci.

"Isprva sam bila uplašena, kao što bi i svako drugi. Veliki sam fan De Palminog originala. Nazvala sam ga i rekao mi je da misli da to trebam uraditi. Pročitala sam knjigu nekoliko puta i ponovo bila pometena činjenicom kakav je Stephen King pripovjedač i kako su duboki i rezonantni njegovi likovi. Pomislila sam da bih to mogla modernizirati i donijeti savremeni pogled na živote ovih ljudi“, rekla je Pierce na konferenciji prije premijere filma.

Rediteljica je željela prikazati i kako je Carrie dobila i razvila svoje moći.

U Americi, traumatiziranoj školskim masakrom u Newtownu iz prošlog decembra i pucnjavom u Columbineu iz 1999. godine, Pierce je morala biti izuzetno pažljiva.

"Željela sam se osigurati da Carrie nema stvarnu kontrolu, jer kada bi je imala, bila bi mnogo više odgovorna za ono što je učinila na maturskoj večeri, a u današnjem svijetu neophodno je da to bude nešto što ona još uvijek pokušava shvatiti", rekla je Pierce.

Moore je objasnila kako i knjiga i film naglašavaju štetu koja može nastati iz društvene izolacije te školskog i online maltretiranja.