Pravni zastupnik AKOP-a
1

'Nova TV ne može u BiH zabraniti emitovanje'

Piše: A. Karadža
Kako je za Sarajevo-x.com rekao Vlado Slišković, pravni zastupnik Asocijacije kablovskih operatera (AKOP), Nova TV ne može uskratiti gledanje programa građanima koji plaćaju redovnu pretplatu kablovskim operaterima.

On je to obrazložio postojanjem važećih ugovora između AKOP-a i agencija za zaštitu autorskih prava o pravima reemitiranja filmskog i muzičkog programa koji se emituje na programu Nove TV.

"Tu se radi o pravima na reemitiranje programa. Nova TV u svom programu ima i strani program, a AKOP sa agencijom za zaštitu autorskih prava "Agicoa" ima potpisan ugovor za reemitiranje filmova i filmskih djela, a sa agencijom "Sine Qua Non" potpisan ugovor za muzičku produkciju", rekao je Slišković.

On je istakao da se Nova TV obratila na pogrešnu adresu te da smatra da su se trebali obratiti zastupnicima autorskih prava. Kablovski operateri već nekoliko dana zatamnjuju program Nove kada se emitira Liga prvaka i njihova vlastita produkcija, a Slišković je rekao da Nova ima pravo na to i da to kablovski operateri poštuju.

"Nova TV ne može zabraniti emitiranje strane produkcije. Mi radimo reemitiranje tih programa za što plaćamo posebnu naknadu", rekao je Slišković.

O tome koji su stvarni motivi Nove TV teško je govoriti, a Slišković sumnja da se radi o privatnim i interesima domaćih TV kuća. On je dodao da će se AKOP u toku dana obratiti agencijama za zaštitu autorskih prava nakon čega će biti donesena odluka o eventualnoj zabrani emitiranja programa Nove TV.