Film/TV
57

Nema više "TV Totala": Stefan Raab nakon 16 godina završio TV karijeru

Klix.ba
(Foto: EPA)
Njemački komičar i voditelj Stefan Raab nakon 16 godina završava svoju TV karijeru objavio je njemački Bild.

Stefan Raab je jedno od najpopularnijih njemačkih TV lica i veteran u svom poslu, a odluka da njegova televizijska karijera prestaje je šok za sve obožavatelje.

To je objavila televizijska kuća ProSieben u srijedu navečer na kojoj su se emitovale emisije "TV total", "Schlag den Raab", "Schlag den Star".

Stefan Raab je rekao: "Odlučio sam ove godine da prekinem televizijsku karijeru, da televizijske cipele okačim o klin. ProSieben mi je ponudio višegodišnje produženje ugovora, to mi je velika čast. Međutim, nakon pažljivog razmatranja donio sam odluku. Zahvaljujem mojoj ProSieben, koja je u posljednjih nekoliko godina realizirala sve moje ideje. Saradnju prekidamo u najboljem mogućem odnosu".

Njegova karijera je počela na radiju, Raab je postao poznat po showu "Viva Sion" na VIVA TV-u, koji je vodio od 1993. do 1998. godine.

Raab je poznat i po svom angažmanu na Eurosongu. Prvi put je učestvovao kao autor pjesme "Guildo hat euch lieb!", koju je na Eurosongu 1998. izvodio Guildo Horn. Na Eurosongu 2000. nastupio je i kao autor, ali i izvođač svoje pjesme "Wadde hadde dudde da?" s kojom je osvojio peto mjesto. U Istanbulu 2004. godine komponovao je pjesmu "Can’t wait until tonight" za Maxa Mutzkea. Godine 2010., bio je jedna od ključnih osoba iza showa "Unser Star für Oslo" na kojem se birao njemački predstavnik za Eurosong 2010. Show se pokazao kao pogodak jer je Lena Meyer-Landrut, pobjednica showa, kasnije odnijela i pobjedu u Oslu. U decembru 2010. godine objavljeno je kako će Raab, zajedno s Anke Engelke i Judith Rakers, voditi Eurosong 2011.

Wolfgang Link, direktor ProSiebena, Sat.1 i TV Germany GmbH je izjavio da odlukom Stefana Raaba da okonča svoju karijeru TV, TV eri dolazi kraj.

"Stefan Raab je oblikovao ProSieben i njemačke televizije. On nam je dao mnogo novih emisija i bezbroj čarobnih trenutaka", rekao je Link.

Link se prisjetio posebnih trenutaka sa Raabom i rekao da su mu sva vrata ProSiebena otvorena.

Podsjećamo i da je popularni njemački voditelj u oktobru 2013. godine, u svom showu "TV total" nekoliko minuta posvetio plasmanu reprezentacije BiH na Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine.

Potaknut uspjehom Zmajeva, a posebno njemu poznatih igrača Vedada Ibiševića i Sejada Salihovića, koji igraju u Bundesligi, Raab je izvijestio o plasmanu našeg državnog tima i velikom slavlju, a pokušao je otpjevati pjesmu njemačke grupe Die Toten Hosen i to s prevodom na bosanski jezik, koja govori o kolektivnoj radosti i slavlju.