Film/TV
0

"Nema nikakve sumnje" u održavanje ceremonije dodjele Oskara

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednik Američke filmske akademije Sid Ganis izjavio je kako "nema nikakve sumnje" u održavanje ceremonije dodjele Oskara uprkos prijetnji koju predstavlja štrajk scenarista.

On je izjavio da "stvari zasada izgledaju veoma dobro" za gala događaj planiran za 24. februara, nakon izvještaja o napretku u pregovorima na okončanju spora.

Novine koje prate filmsku industriju, Variety, javile su da bi se štrajk mogao okončati još iduće sedmice, dok se razgovori oko sporazuma nastavljaju, prenosi BBC.

Novine, međutim, dodaju kako treba još raditi na postizanju sporazuma.

Novine Hollywood Reporter javile su kako se američke televizijske mreže pripremaju da okončaju spor u nastojanjima da se štrajkom prekinuti programi vrate na normalan kolosijek.

Za većinu komedija i drama trebat će četiri do šest sedmica da se vrate na televizijske ekrane kada se sindikalna akcija okonča.

Neke drame, uključujući NBC-jevu "Heroes", mogle bi nastaviti s prikazivanjem tokom ljeta i vratiti se na nove epizode početkom jeseni.

Postoji mogućnost da neke TV mreže snime što je moguće više epizoda u slučaju nastavka štrajka, dodaje Hollywood Reporter.

Ganis, koji je govorio na zakusci u čast ovogodišnjih kandidata za Oskara, izjavio je da su okolonosti koje okružuju štrajk "van naše kontrole", ali da će se ceremonija dodjele nagrada održati.

"Oskar postoji kako bi bacio najjače moguće svjetlo na vaš rad, i bila bi užasna šteta, iako krivica nije ni vaša ni naša, da nas trenutna situacija spriječi da isijavamo to najjače svjetlo", navodi Hollywood Reporter njegove riječi.

Ako sporazum naiđe na odobrenje udruženja scenarista Writers Guild of America (WGA), glasanje o opozivu štrajka - koji je sada u četvrtom mjesecu - vjerovatno će se obaviti.

Dvije strane ostvarile su napredak u pitanju rada scenarista na internetu i DVD-ju na razgovorima tokom vikenda, javio je Associated Press.