Film/TV
0

"Nebo iznad krajolika" na festivalu filma u Paliću

FENA
Filmom "Vjetar koji njiše ječam" Kena Loacha, inače pobjednikom ovogodišnjeg festivala u Kanu otvara se filmski festival evropskog filma u Paliću.

Od 15. do 21. jula predstavit će se 60 filmova u šest programskih cjelina.

Filmovi u konkurenciji za Zlatni, Srebrni i Bronzani toranj su mađarski film “Ukradene slike” Jozefa Packovaskija (Jozsef Packovszky), "Doručak na Plutonu" Nila Džordana (Neal Jordan), "Delikvent" Detleva Baka, "Odgrobadogroba" Jana Cvitkovića iz Slovenije, "Garpastum" Alekseja Germana , "1 na 1" Anete Olesen, “Snažno” Detleva Baka (Buck), "Gluvarenje" Mikaela Glavogera (Michael Glawogger), "Tajna" Kristine Komencini (Christina Commencini), "Persona non grata" Ksistofa Zanusija (Krzysztof Zanussi), "Nebo iznad krajolika" Nenada Đurića iz BiH i "Povratak" Nuredina Lakmarija.

U glavnom takmičarskom programu, posvećenom filmovima koji postavljaju pitanja o aktuelnim problemima, iznose stavove kroz različite socijalno-istorijske aspekte važne za ljudsku egzistenciju i ukazuju na ljepotu i različitosti unutar kinematografija evropskog kontinenta, bit će premijerno prikazan i srbijanski film "Sutra ujutru" Olega Novkovića, koji je dobio na nedavnom 41. Filmskom festivalu u Karlovim Varima specijalno priznanje žirija za glumačko dostignuće.

Palićki festival bit će zatvoren premijerom filma "Let United 93" Pola Gringrasa (Paul Greengrass) o drami putnika jednog od samoubilačkih aviona u terorističkom napadu u SAD 11. septembra 2001. godine.

Filmove u glavnom programu, čiji su selektori Dubravka Lakić i Nikolaj Nikitin, ocjenjivat će žiri u sastavu: Neda Arnerić, Franciska Vajs, Ditrih Brugeman, Srđan Koljević i Benedek Fligauf.

U okviru Fesetivala publika će moći da pogleda i filmove u programu “Parelele i sudari”, koji predstavlja djela iz regiona koja govore o problemu tolerancije, identiteta, međuetničkih odnosa i drugim problemima savremenog čovjeka. U okviru ovog programa bit će prikazani slovačko-češki film “Grad sunca” Martina Šulika, “Rad oslobađa” Damjana Kozolea iz Slovenije, “Rina” Ruksande Zeneide iz Rumunije, “Dvije djevojke” E. Kutlug Atamana iz Turske, “Nešto kao sreća” Bohdana Slame iz Češke, mađarski “Crna četka” Rolanda Vranika, bugarski “Lejdi Zi” Georgija Djulergova, kao i “Dva igrača sa klupe” Dejana Šorka iz Hrvatske.

Te filmove ocjenjivat će žiri kritike u sastavu Ronald Bergan, Martin Blejni i Kristijan Mongard, a bit će dodeljena i "SI & SI nagrada za toleranciju".

Palićki festival predstavit će i novi mađarski i ruski film, kao i program Mladi autori Evrope.