Nakon 19 godina
36

Napokon objašnjena nelogičnost u filmu o Harryju Potteru koja je zbunjivala fanove

L. R.
"Harry Potter i zatvorenik iz Azkabana" premijerno je prikazan 2004. godine (Foto:Facebook)
"Harry Potter i zatvorenik iz Azkabana" premijerno je prikazan 2004. godine (Foto:Facebook)
"Harry Potter i zatvorenik iz Azkabana" počinje s Harryjem koji zapravo krši jedno od najosnovnijih pravila, a to je zabrana korištenja čarolija van čarobnjačkog svijeta. Ovaj prekršaj ga je moglo dovesti do izbacivanja iz škole.

Ova nelogičnost godinama je mučila fanove diljem svijeta, ali jedan od gledaoca uspio je objasniti zašto najpoznatiji "čarobnjak" na svijetu nije kažnjen za svoje postupke.

Naime, radi se o pravilu u kojem ne smije upotrebljavati čarolije izvan Hogwartsa, a u filmu se vidi kako Harry krši magični zakon u prvim sekundama, kada vježba "Lumos" čaroliju ispod svog pokrivača.

Na popularnoj stranici Reddit fanovi su često izražavali svoje nezadovoljstvo izmjenama na filmu, koje su ponekad mijenjale smisao pojedinih dijelova knjige. No, jedan je korisnik zapravo objasnio misterij koji nas je pratio skoro dvije decenije.

"I u knjigama i u filmovima likovi koriste 'Lumos' kada ne bi smjeli. Moja pretpostavka je da je ta čarolija tako niske razine da se niko ne zamara s tim, budući da se rezultat magije može lako zamijeniti s lampom", objasnio je jedan od korisnika Reddita.

Ova scena u zapletu isključivo postoji zahvaljujući filmu. U knjigama, Harry je koristio svjetiljku kako bi čitao. Alfonso Cuaron režiser koji stoji iza ovog slavnog nastavka, očito je više brinuo o uvodnoj sceni nego o dosljednosti.