Film koji je proslavio Swayzea
0

Najbolji trenuci iz "Prljavog plesa"

Sarajevo-x.com
Glumac Patrick Swayze, koji je preminuo od raka nakon dugogodišnje borbe protiv ove opake bolesti, svjetsku je slavu dobio ulogom Johnnyja Castlea u legendarnom filmu "Prljavi ples" ("Dirty Dancing") iz 1987. godine.

Daily Telegraph donosi nekoliko najboljih trenutaka u ovom filmu.

"Nosila sam lubenicu"

Žene na svim stranama svijeta su obožavale taj trenutak kad Baby (Jennifer Grey) ovo izvali u momentu kad naiđe na objekt njenog interesovanja. Kad je "Prljavi ples" imao svoju premijeru u teatru na West Endu, producenti su odlučili da prvih 20 ljudi, koji dođu u rukama noseći lubenicu, dobijaju besplatnu ulaznicu.

Vježbanje na gredi

Johnny uči Baby kako da održi ravnotežu na gredi. Melodija koja u pozadini svira je "Hey Baby" Brucea Channela. Poslije toga završe u jezeru gdje Johnny - bez majice, naravno - i Baby vježbaju onaj slavni trenutak s kraja filma, kad je on digne u visine.

"Lover Boy"

Baby i Johnny vježbaju cha-cha uz zvuke pjesme "Loverboy" (pjesma se, zapravo, zove "Love is Stange", a izvode je Mickey & Sylvia).

"Niko Baby ne stavlja u čošak"

Ovo je zasigurno najbolja rečenica u filmu kad Johnny dođe do stola, za kojim sjede Baby i njena porodica, i odvede je na pozornicu za veliko finale. Američki filmski institut ju je uvrstio među 100 najboljih filmskih citata svih vremena.

Ples za kraj

Na zvuke pjesme "(I've Had) The Time of My Life" Billa Medleya i Jennifer Warnes, Johnny i Baby izvode jednu od najpoznatijih scena plesa u filmskoj istoriji.