Film/TV
0

Na festivalu u Palm Springsu četiri filma iz Hrvatske

FENA
U Palm Springsu u Kaliforniji od 4. do 15. januara održava se 18. Međunarodni filmski festival na kojem će biti prikazana rekordna 254 filma iz 73 zemlje, među kojima su i četiri filma snimljena u Hrvatskoj ili u koprodukcijama u kojima je Hrvatska sudjelovala.

Na festivalskom programu naći će se 79 premijera, od čega su tri svjetske, 47 za SAD i 29 za Sjevernu Ameriku.

Od 61 filma koji kandidiraju za Oscara za strani film 2007., u Palm Springsu će ih biti prikazao 55 u programu "Awards Buzz". Među njima je i "Libertas" Veljka Bulajića, nastao u koprodukciji s Crnom Gorom i Italijom. "Libertas" je na programu festivala 8. i 14. siječnja.

Film "Karaula" Rajka Grlića, nastao u koprodukciji sa Srbijom, BiH, Slovenijom i Makedonijom bit će prikazan 5. i 7. siječnja. Film "Od groba do groba", slovenskog redatelja Jana Cvitkoviča, snimljen u koprodukciji s Hrvatskom, na programu je 5. i 8. siječnja.

"Go West" Ahmeda Imamovića iz BiH, nastao u koprodukciji s Hrvatskom bit će prikazan 12. i 14. siječnja. Za spomenute filmove u festivalskom programu piše da su iz Hrvatske.

"Zapanjujuće je da će na festivalu biti prikazani filmovi iz 73 zemlje, što ga stvarno čini svjetskim događajem. Ovaj izbor filmova je najbolje što svijet ima za ponuditi", izjavio je direktor programa Carl Spence. On je posebno istaknuo atraktivan program "Skol Scandinavia" sa 17 filmova iz Danske, Švedske, Norveške, Finske i Islanda.

U festivalskoj Gala kategoriji bit će prikazano sedam filmova, uključujući "Outsorced" (SAD) koji će otvoriti festival i "The Tiger's Tail" (Irska/Velika Britanija) koji će ga zatvoriti.

U Palm Springsu će biti dodijeljena nagrada "New Voices/New Vision", jednom od 13 autora u konkurenciji, kojima je to prvi ili drugi film, te nagrada John Schlesinger za dokumentarni film.

Na svečanosti koja će se održati 6. januara, dobitnica Oscara Cate Blanchett primit će nagradu za najveće postignuće u karijeri za uloge u filmovina "Notes on a Scandal", "The Good German" i "Babel", a Philip Glass nagradu Frederick Loewe za glazbu u filmu "Notes on a Scandal".