Film o ljudima u pokretu
758

Na AJB večeras dokumentarac Danisa Tanovica i Damira Šagolja "Kad smo mi bili oni"

N. V.
U programu Al Jazeere Balkans večeras u 21:30 gledajte dokumentarni film "Kad smo mi bili oni" čiju režiju potpisuju oskarovac Danis Tanović i Pulitzerom nagrađeni fotoreporter Damir Šagolj.

Radnjom smješten u Unsko-sanski kanton, ovaj film govori o hiljadama migranata zaglavljenih u sjevernom dijelu Bosne i Hercegovine, koji, u potrazi za boljim životom, pokušavaju doći do neke od zemalja Evropske unije.

Šatori koje podižu u šumama ili napuštenim zgradama ne mogu ih zaštiti od oštre bosanske zime, a nerijetko su okruženi minskim poljima, zaostalim iz rata. Osim toga, teško dolaze do hrane, odjeće, ogrijevnog drveta, ali ništa nije tako teško kao svakodnevno kršenje njihovih ljudskih prava.

Vizuelnocentričnim flmom, Tanović i Šagolj prikazali su svu brutalnost i nehumanost života ljudi "u pokretu" koji pokušavaju doći do Evropske unije u nadi da će tamo ostvariti bolji život, istovremeno problematizirajući odnos bh. društva prema migrantima.

Dokumentarni film "Kad smo mi bili oni" prvi je dio triptiha o migracijama u Bosni i Hercegovini kojeg Šagolj i Tanović planiraju završiti do kraja ove godine.