Film/TV
0

Moore posvetio Zlatnu palmu "svima koji pate zbog akcija SAD-a"

NINA
Američki reditelj Michael Moor koji je jučer, 22. maja, na filmskom festivalu u Cannesu osvojio Zlatnu palmu za politički dokumentarac "Fahrenheit 9/11", posvetio je tu nagradu "djeci Amerike i Iraka i svima onima koji pate zbog akcija SAD-a".

Moore, poznat po oštrim kritikama administracije američkog predsjednika Georga Busha, izrazio je nadu da će mu osvajanje glavne nagrade na kanskom festivalu omogućiti prikazivanje filma u SAD-u, gdje je njegovo prikazivanje zabranjeno.

"Mnogi ljudi žele sakriti istinu, da je sakriju u ormar, ali vi ste je odatle izvadili", kazao je Moore obraćajući se žiriju festivala kojim je ove godine predsjedavao Amerikanac Quentin Tarantino.

Moore je vidno uzbuđen i uz bučan aplauz kanske publike, izrazio nadu da će se "stvari promijeniti", ocjenjujući da u tome "nije sam" i da milioni Amerikanaca misle kao on, prenijela je agencija AFP.

"Fahrenheit 9/11" je prvi dokumentarni film koji je osvojio Zlatnu palmu od 1956., kada je tu nagradu dobio film "Svijet tišine".

"Fahrenheit 9/11", uz uobičajenu dozu "humora i strave" svojstvenu Mooreu, optužuje Busha, kojeg naziva "najglupljim čovjekom koji se ikada kandidirao za predsjednika", za krađu glasova na predsjedničkim izborima 2000. i za "zatvaranje očiju" pred opasnošću od terorizma u SAD-u prije terorističkih napada 11. septembra 2001., javila je agencija AP.

Moore je rođen 1954. u Flintu, u američkoj saveznoj državi Michiganu i za dokumentarni film "Bowling for Columbine" već je osvojio Oskara prošle godine.