Film/TV
184

Ljubiša Samardžić u Sarajevu: Ne radimo remake već jednu vrstu počasti velikom filmu

Piše: I. P.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U Sarajevu je danas pala prva klapa filma koji je predstavljen kao omaž ili počast djelu Hajrudina Šibe Krvavca "Valter brani Sarajevo".

Cijeli projekat nosi Jadran film iz Zagreba, a veliku ulogu u stvaranju filma ima kineska nacionalna televizija koja će djelo prikazati milionima obožavalaca te onima koji će to tek postati.

Počast filmu odao je i glumac Ljubiša Samardžić koji je danas obišao glavni grad Bosne i Hercegovine.

"Nije riječ o novom filmu već o omažu realizaciji velikog djela. Taj film je prvo očarao Kinu, a danas su tu nove generacije koje nisu bile u prilici da ga vide. Tako je jedna kineska televizija koja ima 150.000.000 gledalaca odlučila okupiti stare glumce i nažalost ja sam jedini ovdje. Nema Hajrudina Šibe Krvavca koji je bio tvorac najljepše vrste filmova – one ljudske, jednostavne, tople i naše. Zato sam počastvovan pozivom rediteljice koja je rekla 'Ja se vama klanjam'“, rekao je Samardžić.

Samardžić je danas na spomenik Šibi Krvavcu postavio cvijeće i fotografiju koja prikazuje kinesku verziju plakata za film "Valter brani Sarajevo".

U filmu koji potpisuju režiseri i scenaristi iz Kine pojavljuju se domaći mladi glumci odabrani u audiciji koja je održana tokom 2015. godine.