Film/TV
0

Koreanski film dobitnik najviše nagrada na Asian Film Awardsu

Sarajevo-x.com
Južnokorejski film “Secret Sunshine” dobitnik je niza nagrada, uključujući onu za najbolji film, na drugom po redu azijskom filmskom festivalu u Hong Kongu, koji za cilj ima prepoznavanje raznovrsnosti filmskih poetika unutar regije.

Film se bavi životom usamljene udovice i njenog djeteta, koji su u potrazi za novim životom u tihom i malom koreanskom mjestu. Osim nagrade za najbolji film, reditelj filma Lee Chang-dong je proglašen najboljim redatiljem, a Jeon Do-yeon najboljom glumicom, obavještava Reuters.

“Ja sam morala da tumačim lik majke koja je izgubila svoje dijete i za mene je to predstavljalo poteškoću”, izjavila je Jeon na press konferenciji poslije dodjele nagrada.

Nagrada za najboljeg glumca pripala je glumcu iz Hong Konga, Tonyju Leungu za ulogu u višestruko nagrađivanom, kontraverznom filmu “Lust, Caution”, poznatom po nešto dužim scenama i po scenama nasilnog seksa, sa kineskom glumicom Tang Wei u naslovnoj ulozi.

Nagrada za najbolju sporednu glumicu pripala je kinesko-američkoj glumici Joan Chen, poznatoj po ulozi u seriji “Twin Peaks”, za ulogu u filmu “The Sun Also Rises”. Okosnicu filma čine isprepletene priče smještene u vrijeme trajanja turbulentne kineske kulturne revolucije.

Nagrada za životno djelo bila je uručena veteranu japanske kinematografije, Yamadi Yoji, koji je u svojoj pedesetogodišnjoj karijeri režirao više od 70 filmova, uključujući remek-djelo “The Twilight Samurai”.