Gradska biblioteka
0

"Kinofil" Damira Janečeka premijerno u Zenici

Sarajevo-x.com
U sklopu obilježavanja Svjetske sedmice životinja, Udruženje za spašavanje i zaštitu životinja "Šapa" Zenica u saradnji za Gradskom bibliotekom Zenica organizuje premijernu projekciju dokumentarnog filma "Kinofil", reditelja Damira Janečeka, u četvrtak 7. oktobra u 17 i 19 sati u prostoru Gradske biblioteke Zenica. Ulaz je slobodan.
Film "Kinofil" je premijerno prikazan na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu i predstavlja svojevrsnu paradigmu stradanja životinja u BiH, kroz priču o ličnoj životinoj borbi Velimira Ivaniševića i ostalih zaštitara u poslijeratnom Sarajevu. To je priča o nama.

Svjedoci smo svakodnevnog nasilja nad životinjama, brutalnosti bez presedana, mučenja, ubijanja, trovanja, prijetnji onima koji ih štite i jesu njihov glas. A nasilje porađa samo i uvijek novo i veće nasilje. Film "Kinofil" je krik protiv tog i takvog društva.

Pres-konferencija na kojoj će se predstaviti reditelj filma Damir Janeček i Velimir Ivanišević osnivač Udruženja za sprečavanje okrutnosti nad životinjama SOS Sarajevo i ujedno protagonist ovoga filma, zakazana je za 7. oktobar u 18:40 sati u Gradskoj biblioteci, nakon prve projekcije filma.