Na premijeri u Cannesu
35

Jedan od najiščekivanijih filmova godine zaradio je 8-minutne ovacije, a evo šta kažu kritičari

N. O.
George Miller i Anya Taylor-Joy na premijeri u Cannesu (Foto: EPA-EFE)
(Foto: EPA-EFE)
"Furiosa: A Mad Max Saga", peti dio proslavljene akcione franšize Georgea Millera, imao je svjetsku premijeru na Filmskom festivalu u Cannesu u srijedu navečer i dočekan je osmominutnim ovacijama.

Film koji je koštao 168 miliona dolara u kina u BiH stiže 22. maja, a dolazi devet godina nakon posljednjeg nastavka franšize "Mad Max: Fury Road", u kojoj su glumili Charlize Theron i Tom Hardy.

Publika na svjetskoj premijeri prequela bila je oduševljena te su film i ekipa nagrađeni osmominutnim ovacijama.

Miller je rekao publici: "Veoma smo naporno radili na ovom filmu i bilo je vrlo zanimljivo vidjeti šta mislite o njemu", a prethodno je poručio da nastavlja snimati filmove o Mad Maxu "jer stvaraju veliku ovisnost".

Smješten u postapokaliptični svijet prije događaja u dijelu "Fury Road", Furiosu glumi Taylor-Joy, preuzimajući glavnu ulogu od Charlize Theron. Na početku filma, mlada Furiosa je kidnapovana, a zatvorila ju je grupa razbojnika pod vodstvom vojskovođe Dementusa (Hemsworth).

Film na Metacriticu ima rezultat od 88 posto, kao i na Rotten Tomatoesu.

"Reditelj George Miller kombinira brzinu, gracioznost i eksplozivno nasilje, oponašajući vesterne Sama Peckinpaha, pa čak i, povremeno, rad Charlesa Dickensa", kaže kritičar Independenta.

Vulture za film navodi: "Furiosa — mračna, stabilna i krajnje uvrnuta — podsjetnik je da ništa od ovih stvari ne bi trebalo biti kul".

"Miller je tako divlje inventivan filmaš da je bilo lako zaboraviti da nastavlja da snima filmove o kraju života kakvog poznajemo. Prava je eksplozija gledati njegove likove kako se bore oko nafte, vode i žena, ali iako sam ga dugo smatrao sjajnim filmskim stvaraocem, tek s Furiosom sada razumijem da je on i jedan prorok propasti", kaže kritičar New York Timesa.

The Guardian ističe koliko su Taylor-Joy i Hemsworth sjajan par, tvrdeći da upravo Anya prodaje ovaj nastavak.

Prethodni dio "Fury Road" je osvojio šest Oscara i zaradio preko 380 miliona dolara širom svijeta, a očekuje se da će "Furiosa" nadmašiti ovaj uspjeh.