Film/TV
199

Jasmina Demirović, Tina Jelin Dizdar, Milica Vučetić i Nafisa Latić u timu N1

Klix.ba
Tina Jelin
Tina Jelin
Regionalna 24-satna informativna televizija N1, nastala u saradnji s globalnim partnerom CNN-om, postigla je dogovor o angažiranju mladih i uspješnih novinarki Jasmine Demirović, Tine Jelin Dizdar, Milice Vučetić i Nafise Latić.
Jasmina Demirović
Jasmina Demirović

Karijeru Jasmine Demirović obilježio je predan, ozbiljan, istraživački novinarski rad, a bila je dugogodišnji član ekipe političkog magazina Crta na BHT1, kojoj je 2011. uručena nagrada za najbolju TV emisiju u BiH. Jasmina je bila nominirana i za novinarsku nagradu za izvještavanje o korupciji 2013. Na N1 prelazi nakon što je kao urednica i voditeljica magazina Crta sa svojom ekipom ostvarila odličnu gledanost emisije, zadobivši povjerenje gledatelja.

"Odluka o napuštanju BHRT-a nije bila laka. Ali, N1 je jednostavno prilika koju nisam željela da propustim. Radujem se izazovu. Biti dio tima vrhunskih novinara i producenata iz cijelog regiona veliko je zadovoljstvo", kazala je Jasmina.

Nova akvizicija N1, Tina Jelin Dizdar, je reporterka koja je za svoj rad dobila brojne novinarske nagrade u zemlji i inostranstvu, među kojima je i nagrada za TV stvaralaštvo "Srđan Aleksić". Godinama je bila član Radija Slobodna Evropa i videonovinar TV magazina Liberty. Sarađivala je sa mnogobrojnim elektronskim medijima u BiH i regiji.

Tina Jelin
Tina Jelin

"N1 je zaista izazov kojemu je nemoguće odoljeti. Izuzetno se veselim novom timu, mladim, ali i iskusnim kolegama i kolegicama, a posebno radu sa proslavljenim imenima CNN-a i regiona. Čast mi je biti dio priče o regionalnom medijskom projektu koji teži da bude broj jedan i da bude na najvišim standardima modernog novinarstva", poručila je Tina Jelin.

Dosadašnja reporterka javnog servisa BiH Milica Vučetić specijalizirana je za izvještavanje uživo. Bila je vodeći reporter centralne informativne emisije Dnevnik BHT1, a posebno se istakla u istraživačkom novinarstvu. Sretna je zbog prilike da radom na N1 razvija svoju karijeru.

"Moj dugogodišnji odgovoran, posvećen i ozbiljan rad se isplatio. Cijenim priliku što ću sarađivati sa vrhunskim profesionalcima. Zahvalna sam BHT-u na iskustvu koje sam stekla”, rekla je Milica.

Znanje o TV novinarstvu Nafisa Latić sticala je na Al Jazeera English u Dohi. Nakon povratka u Sarajevo radila je kao urednik i voditelj na Face TV, a član tima N1 postaje nakon angažmana u Regionalnoj direkciji Agencije Anadolija za Balkan.

Nafisa Latić
Nafisa Latić
"Radeći u regionalnoj agenciji shvatila sam da sve zemlje regije najbolje povezuju interesantne ljudske priče. Sretna sam što svoju medijsku priču nastavljam na novoj regionalnoj televiziji N1 gdje ću izvještavati naše gledaoce na još direktniji način, putem malih ekrana i po standardima CNN-a. To će biti novi pristup izvještavanju na balkanskoj medijskoj sceni. Tim N1 je profesionalan i energičan, a vode ga iskusni televizijski profesionalci. Apsolutno sam sigurna da će tu energiju osjetiti i naši gledaoci", kazala je Nafisa Latić.

Generalni direktor N1, dugogodišnji urednik i novinar CNN-a, Brent Sadler, izjavio je kako ga raduje potencijal koji vidi u timu N1 u BiH.

“Okupljamo sjajan tim mladih, obrazovanih i uspješnih ljudi, punih pozitivne energije. Uskoro počinje vrhunska obuka za sve naše uposlenike. Nakon toga bit će spremni za vrhunske novinarske izazove”, poručio je Sadler.

N1 je potpisao partnerski sporazum sa Turner Broadcasting System Europe Limited, matičnom kompanijom CNN Internationala, što ga čini ekskluzivnim partnerom CNN-a za regiju. N1 će program emitirati iz tri informativna produkcijska centra u Sarajevu, Beogradu i Zagrebu.

Glavni finansijski investitor N1 je United Group, vodeća “pay TV” platforma u jugoistočnoj Evropi, koja obuhvata i SBB, najvećeg kablovskog operatora u Srbiji, Telemach Sloveniju i Telemach BiH, najveće kablovske operatore u Sloveniji i Bosni i Hercegovini, te Total TV, najveću satelitsku platformu u jugoistočnoj Evropi.

U oktobru 2013. godine, vodeći svjetski investicijski fond KKR, sa sjedištem u New Yorku, preuzeo je United Group, što predstavlja prvu direktnu investiciju KKR-a u jugoistočnoj Evropi.

N1