Vatikanski službeni list
0

"Homer Simpson je pravi katolik"

Sarajevo-x.com
On je nezaposlen, lijen, prljav, prost, ne interesuje ga mnogo toga u životu, a jedino za čim zaista žudi su krofne i pivo, ali Homer Simpson je pravi katolik. Barem se tako tvrdi u službenom listu Vatikana, L'Osservatore Romano.

"Animirana serija 'Simpsonovi' istražuje pitanja kao što su porodica, zajednica, obrazovanje i religija i to na takav način da se s njima ne može mjeriti niti jedna druga popularna emisija", navodi se u vatikanskom listu.

L'Osservatore Romano spomenuo je da je Homerovo ponašanje ponekad neprihvatljivo. On hrče tokom propovjedi velečasnog Lovejoya i neprestano ponižava svog susjeda Neda Flandersa, koji je veliki vjernik.

No, i pored toga list navodi da su Homer i njegov sin Bart pravi katolici.

"Homer i Bart su katolici. Serija 'Simpsonovi' je jedna od rijetkih emisija za djecu i odrasle u kojoj su periodične teme religija, kršćanska vjera, pitanja o Bogu…Porodica Simpsonovi se na neki svoj poseban način moli prije jela i svi vjeruju u drugi život nakon ovozemaljskog", navodi list.

Vatikanske službene novine spomenule su i jednu epizodu koja je emitovana nekoliko sedmica nakon smrti pape Ivana Pavla II.

Epizoda počinje tako što Bart biva protjeran iz Osnovne škole Springfield, te se upisuje u katoličku školu gdje upoznaje simpatičnog svećenika, kojem je glas posudio glumac Liam Neeson. Svećenik svojom dobrotom uspijeva Barta "uvući" u katolicitam.

Nakon toga i Homer odlučuje postati vjernik, na opće zaprepaštenje njegove supruge Marge, velečasnog Lovejoya i susjeda Neda Flandersa. U toj epizodi spominju se veoma bitne teme poput vjerskog sukoba, međuvjerskog dijaloga, homoseksualizma…

"Malo ljudi to zna, a Homer Simpson čini sve kako bi sakrio istinu da je katolik", piše list L'Osservatore Romano.

Inače, ovo nije prvi put da vatikanske novine pohvale popularnu animirani seriju Simpsonovi. U decembru prošle godine list je naveo da je to jedna od najboljih serija ikada, pogotovo zbog toga što se u epizodama nerijetko spominju teme kao što su filozofija, religija i katoličantvo.

List je tada blagoslovio "Simpsonove" i čestitao 20. godišnjicu postojanja.