Sretan kraj
24

Holivudski studiji postigli su privremeni dogovor o prekidu štrajka sa scenaristima

L. R.
Holivudski štrajk (Foto: EPA)
Holivudski štrajk (Foto: EPA)
Studiji i sindikat pisaca postigli su okvirni dogovor o prekidu štrajka scenarista koji je zaustavio svijet filma i televizije u SAD-u na gotovo pet mjeseci.
Nakon četiri dana pregovora, holivudski studiji i "Writers Guild of America" (WGA) uspjeli su postaviti temelje novog kolektivnog ugovora. Dogovor objavljen u nedjelju deblokira jedan od najdužih radničkih sukoba u industriji sa štrajkom koji traje već 146 dana.

"S velikim ponosom možemo reći da je ovaj ugovor izniman i to sa značajnim dobicima i zaštitom za pisce u svakom sektoru članstva", naveli su za javnost iz "Writers Guild of America".

Vodstvo organizacije scenarista mora ratificirati dogovor u utorak, a to će učiniti glasanjem. Studiji se sada moraju fokusirati na rješavanje sukoba sa sindikatom glumaca, koji još uvijek štrajka, kako bi produkcija mogla nastaviti s radom.

Studiji i WGA nastavili su pregovore u srijedu nakon mjeseci napetosti i neuspjelog pokušaja postizanja dogovora sredinom augusta. Ovog puta postojao je veći osjećaj "hitnosti" s obje strane, koje su bile zabrinute da bi daljnje neslaganje moglo produžiti štrajk do 2024. godine.

Sastancima su prisustvovali Bob Iger, iz Disneya, David Zaslav iz Warner Bros Discoveryja, Ted Sarandos s Netflixa i Donna Langley s NBCUniversala kako bi pokazali svoju spremnost na pregovore. Strane su postavile cilj izrade novog ugovora.

Oni su bili tri dana na sastancima koji su održani u prostorijama Saveza filmskih i televizijskih producenata (AMPTP). Tokom vikenda, uspjeli su finalizirati preostale detalje ugovora s WGA.

Prema konzervativnoj procjeni kalifornijskog državnog univerziteta Northridge, ovaj štrajk je koštao državu oko tri milijarde dolara. U saopštenju za javnost kojim je najavio okvirni sporazum, WGA je jasno stavio do znanja da štrajk još nije završio:

"Niko se ne smije vratiti na posao dok to izričito ne odobri Ceh. Do tada smo i dalje u štrajku."

Čak 11.500 članova WGA mora glasati o novom sporazumu. To bi se trebalo riješiti čim pregovarački odbor ratificira dogovor i završi konačnu verziju teksta. Dogovor će vjerovatno u većini odobriti scenaristi, koji su ranije izrazili svoje zadovoljstvo rješenjem.

Dok se štrajk nastavlja dok se o dogovoru ne izglasa, WGA je ukinula protestne redove na vratima velikih studija u Los Angelesu i New Yorku, koji su započeli drugog maja. Da je štrajk trajao do 30. septembra, postao bi najduži u povijesti WGA-a, nadmašivši tako 153 dana štrajka iz 1988. godine. Glumci u međuvremenu ostaju u štrajku, dok se ne dogovore sa studijima.

Sporazum je omogućen nakon što su se studiji složili preformulirati opseg koji će umjetna inteligencija imati u pisanju sadržaja i postaviti minimalna pravila za sobe za pisce. Tokom štrajka, scenaristi su se žalili da studiji zloupotrebljavaju takozvane "mini sobe", koje se koriste za razvoj sadržaja za streaming platforme u kraćem vremenu i s manje osoblja, što je posao učinilo nesigurnijim. Novi sporazum utvrđuje minimalan broj ljudi koji moraju raditi na sadržajima.

Također, jedan od problema bilo je plaćanje, budući da u digitalnom dobu, pisci, producenti i glumci ne dobivaju gotovo nikakvu naknadu za emisije koje postanu hitovi na platformama.