Film/TV
0

"Gori vatra" na sudu

Klix.ba
Radost zbog pojavljivanja još jednog bh. filma Gori vatra, reditelja i scenariste Pjera Žalice, po svemu sudeći, potisnut će afera oko autorskih prava.

Prema pisanju Oslobodjenja, film "Gori vatra" prikazan je u petak, na zatvorenoj projekciji u sarajevskom kinu Obala Meeting Point. Ahmed Imamović će, kao što je i najavljivao, već u ponedjeljak podnijeti sudsku tužbu protiv producentske kuce Refresh. Razlog - nema ga na najavnoj špici kao koscenariste, nego samo u odjavnoj kao saradnika na scenariju.

Time su mu, kako tvrdi Imamović, ugrožena autorska prava. U Refreshu kažu kako je jedini autor u zvanju scenariste Pjer Žalica: “Medju saradnicima koji su učestvovali u razvoju scenarija je i Ahmed Imamović, koji je, prema potrebama i zahtjevima scenariste, pomagao u stvaranju scenarističke građe, uvijek isključivo u saradničkoj poziciji. Međutim, Imamović je u delikatnom trenutku, napustio realizaciju filma, bez argumentacije i konsultacija sa scenaristom i rediteljem filma samo nekoliko dana prije početka snimanja filma. Taj problem je riješen angažmanom drugih saradnika... Iz svih tih razloga, a vrlo pažljivo procjenjujući angažman Ahmeda Imamovića, jednog od brojnih saradnika u realizaciji filma, produkcija mu je dala “kredit” za koji smatra da vrlo precizno odgovara nivou angažmana i doprinosu koji je on objektivno imao u realizaciji filma, piše, između ostalog, u saopštenju iz producentske kuće Refresh. "Dali su nečuveno lažne izjave i sramota je to što rade. Prema ugovoru koji posjedujem bili su dužni staviti moje ime uz Žalicino na najavnoj špici, a sve drugo bilo bi ugrožavanje autorskih prava, što su i učinili. Takvim činom oni su najviše ugrozili ovaj film".

Producent Ademir Kenović film Gori vatra umjesto na festivale vodi u sudske klupe. Takav primjer smo imali i sa Kenovićevim filmom "Savršeni krug", kazao je za Oslobodjenje Imamović, napominjući da je projekat napustio kao asistent reditelja i da to nema nikakve veze sa scenarijem.