Film/TV
0

Francuska drama pobjednik Kanskog filmskog festivala

Sarajevo-x.com
Francuski film “The Class”, koji se bavi životom učenika u surovom okruženju, u jednoj pariškoj školi dobitnik je Palme d`Or na Kanskom filmskom festivalu.

Nagrada, koju je dodijelio žiri na čelu sa glumcem Seanom Pennom, stigla je na kraju jednog od najprestižnijih filmskih festivala na svijetu.

U filmu režisera Laurenta Canteta, “The Class” pojavljuju se pravi učenici i učitelji koji su ovim filmom obilježili godinu u svojim životima.

“Hunger”, film koji istražuje posljednjih šest sedmica IRA-inog štrajkača glađu, Bobbyja Sandsa, je osvojio Camera d`Or, nagradu za najbolji debitanstski igrani film.

Nagrada za najbolji scenarij uručena je belgijskom dvojcu, braći Dardenne za film "Lorna`s Silence".

Benicio Del Toro proglašen je najboljim glumcem za ulogu revolucionara Che Guevare u biografskom filmu Stevena Soderbergha. Del Toro je osvojio Oscara za najbolju sporednu ulogu u Soderberghovom filmu iz 2000. godine, “Traffic”.

Brazilska zvijezda Sandra Corveloni proglašen je najboljom glumicom za ulogu trudne majke četvero djece u Sao Paolu u filmu “Line of Passage”.

Clint Eastwood i Catherine Deneuve su u okviru prošlovečernje ceremonije uručene nagrade za životni doprinos u filmskoj umjetnosti.

Na Eastwoodov film "Changeling" se tipovalo kao na mogućeg pobjednika festivala. Radi se o drami o nestanku djeteta u kojoj je Angelina Jolie ostvarila glavnu ulogu, objavio je BBC.

Italijanski film o mafiji, "Gomorrah", čija se radnja odvija u Napulju i koji je utemeljen na romanu Roberta Saviana je dobitnik druge po redu nagrade za najbolji film, tzv. Grand Prix.

Treće mjesto je pripalo filmu "Il Divo", svojevrsnom portretu bivšeg talijanskog premijera Giulioa Andreotta; autor filma je Paolo Sorrentino.