Režija Ahmeda Imamovića
163

Film potreban društvu: "Umri prije smrti" propituje abortus i dileme čovjeka na samrtnoj postelji

Piše: Iman Sporišević
Foto: Ramski Vjesnik
Foto: Ramski Vjesnik
Film "Umri prije smrti" bh. režisera Ahmeda Imamovića doživio je svoju premijeru na 29. Sarajevo Film Festivalu. Ova priča je posebna jer se, između ostalog, prvi put u bh. kinematografiji bavi propitivanjem odluke o abortusu.

(Spoiler alert) Ovo kinematografsko ostvarenje podijeljeno je u četiri dijela, a svaki od njih predstavlja određenu fazu života ginekologa Zlatana Begovića, kojeg glumi Adnan Hasković. On je, kao i većina ljudi višeg staleža, prividno ostvaren čovjek - ima uspješnu karijeru i bogatstvo, a društvo ga cijeni.

Ipak, njegov privatni život nije nimalo ispunjen. Njegova supruga Vesna (Mona Muratović) mu uslijed sve češćih svađa uručuje papire za razvod. Njegov svijet se u tom trenutku tek počinje rušiti. Naime, ubrzo saznaje da ima kancer u terminalnoj fazi.

Tada počinje preispitivati sve ono o čemu do ovog trenutka uopće nije ni razmišljao. Između ostalog se obračunava s ocem (Miodrag Trifunov) koji ga je napustio dok je bio dijete te pronalazi bivšu djevojku Senku (Aida Bukva) kako bi od nje zatražio oprost jer tada nije želio imati dijete s njom. Na tom putovanju prate ga Anđeo (Milan Pavlović) i Đavo (Almir Kurt). Oni sve vrijeme kroz konverzaciju prožetu humorom prikazuju banalnost Zlatanovog života, ali i života svakog od nas.

Adnan Hasković (Foto: Ramski Vjesnik)
Adnan Hasković (Foto: Ramski Vjesnik)

Na tom putovanju Zlatan biva uhapšen zato što nije izvršio abortus na koji se odlučila njegova pacijentica Selma (Maja Jurić). Spoj stvarnog i nadrealnog, savjesti i pokajanja karakterišu film "Umri prije smrti". Zlatan se obračunava s vlastitim grijehovima iz prošlosti i priprema se za trenutak koji će neminovno dočekati - smrt je jedino što on ne može imati pod kontrolom i ona će neminovno doći. On u posljednjim časovima odlučuje nadoknaditi sve ono što nije postigao dok je bio zdrav, pohlepan i sebičan.

Pacijentica Selma živi kod Zlatana i Vesne dok se ne porodi. Selma oprašta ginekologu što nije izvršio njenu naredbu da abortira. Režiser Ahmed Imamović publiku "tjera" da se dublje zamisli po pitanju abortusa. S jedne strane je mlada djevojka koja apsolutno treba imati pravo na ovakav čin.

S druge strane, tu je Zlatan koji je kao ginekolog izvršio na hiljade abortusa i nikada nije pretjerano razmišljao tome. Međutim, njegova podsvijest mu govori da je okrutni ubica. Jedna od najupečatljivijih scena jeste ta kada sa stabla pada cvijeće. Čim dotakne zemlju, cvijeće postaje abortirani plod.

Vlado Kerošević i Adnan Hasković (Foto: Ramski Vjesnik)
Vlado Kerošević i Adnan Hasković (Foto: Ramski Vjesnik)

Ovakvu scenu, koju će mnogi vjerovatno nazvati previše brutalnom za krhku bh. publiku, do sada nismo imali priliku gledati u domaćoj kinematografiji. Imamović će, kao i prethodnim fimovima koje snimio ("10 minuta", "Go West" i "Belvedere"), prouzrokovati brojne reakcije. Bez obzira na to kakve one bile, jedna stvar je sigurna - jedan naš umjetnik je napokon bez straha na fillmskom platnu prikazao pitanje abortusa.

O filmu "Umri prije smrti" ćete razmišljati danima nakon što ga pogledate. "Ko sam zapravo ja?", "Pokazujem li ljudima oko sebe da mi je stalo do njih?", "Je li vrijeme da zastanem i upitam sebe kuda zapravo idem?", samo su neke od dilema koje će vam prolaziti kroz glavu.

"Umri prije smrti" nije još jedan u nizu filmova osrednje kvalitete koje smo, nažalost, naviknuli gledati. Kinematografska djela koja nas "razdrmaju" i potaknu na razmišljanje o smislu našeg života itekako zaslužuju počasno mjesto u svijetu bh. filma. Imamović je, definitivno, uspio u svom naumu.