Film/TV
9

Festival animiranog filma Banja Luka ove godine bez novčane nagrade

Piše: T. Č.
Sve pripreme za ovogodišnji 8. međunarodni festival animiranog filma Banja Luka su završene. Festival počinje u petak 23. oktobra i u toku šest dana koliko će trajati, publika će moći uživati u filmovima iz čitavog svijeta.

Prema riječima Davora Pavlovića, glasnogovornika festivala, pristiglo je ukupno 520 filmova iz 38 zemalja, što je rekordan broj do sada i predstavlja reprezentativan presjek najbolje savremene svjetske produkcije animiranog filma.

"Selekciona komisija je izabrala 37 filmova za takmičarski program. Među filmovima su i posljednja ostvarenja nekih od najznačajnijih autora današnjice poput Jeržija Kuće, Mišel i Urija Kranota, Zlatka Boureka", pojašnjava Pavlović.

Osim glavnog takmičarskog programa, za najbolji dječji animirani film takmičit će se 12 filmova, dok će u sklopu programa Panorame biti prikazan 21 film, među kojima i film Muhameda Kafedžića iz BiH.

"Festival će imati bogat popratni program, u kojem će publika moći vidjeti filmove iz Francuske, Poljske, animirane reklame iz Hrvatske, promociju stripa, radionice i druge sadržaje. Program iz Francuske pod nazivom 'Veliki rat: animirane uspomene" je o Prvom svjetskom ratu u animiranom filmu. U različitim tehnikama animacije, od crtanja, do 3D animacije bit će prikazano devet filmova koji oslikavaju strahote ovog događaja', pojašnjava Pavlović.

Na festivalu će biti prikazan i poljski program "O!PLA Across The Borders 2015", koji predstavlja presjek onog najboljeg što je snimljeno u toj zemlji u protekle dvije godine.

Tradicionalni program na banjalučkom festivalu je i "Cartoon d'Or 2015" koji predstavlja presjek nagrađenih animiranih filmova s najznačajnijih evropskih festivala u kojim participira i banjalučki festival animiranog filma.

"Zagreb film" će se predstaviti sa dva programa, ekskluzivni program "EPP animirana YU nostalgija", gdje će biti prikazani najznačajniji reklamni animirani filmovi nekadašnje Jugoslavije, nastali u periodu dužem od 40 godina, a retrospektivom animiranih filmova bit će predstavljen Zlatko Grgić koji je napravio neke od najpoznatijih ostvarenja "Zagreb filma", a učestvovao je u korežiji nekoliko epizoda serije o Profesoru Baltazaru. U Kanadi je korežirao film s britanskim animatorom Bobom Godfrijem "Lutka snova" koji je nominovan za Oscar.

"Uprkos najmanjem budžetu do sada, jer je Grad Banja Luka podržao festival sa 6.400 KM, a Ministarstvo prosvjete i kulture RS sa 12.500 KM, uspjeli smo organizovati još jedan, osmi po redu festival. Nažalost, zbog tako skromnih sredstava ove godine će izostati zvučna imena svjetske animacije kao gosti festivala, što je bio slučaj prošlih godina, poput Jeržija Kuće, Prita Parna i drugih", ističe Pavlović i dodaje da zbog skromne finansijske podrške festivalu ove godine neće biti dodijeljena novčana nagrada za najbolji film.