Ministarka ga vrijeđala
126

Fakultet dramskih umetnosti stao u odbranu reditelja koji želi snimiti kritički film o Karadžiću

I. S.
Goran Marković/Darija Kisić Tepavičević (Foto: Facebook)
Goran Marković/Darija Kisić Tepavičević (Foto: Facebook)
Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu stao je u odbranu reditelja Gorana Markovića nakon što mu je ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Srbije Darija Kisić Tepavčević uputila niz uvreda.
Podsjećamo, Filmski centar Srbije Markoviću nije dao finansijska sredstva za snimanje filma "Doktor D", koji se na kritički način odnosi prema ratnom zločincu Radovanu Karadžiću.

Marković je nedavno kritikovao Aleksandra Vučića rekavši da "ukoliko zavede otvoreni teror, onda će to izazvati samoorganizovanje ljudi u podzemni otpor. Ja se, ipak, nadam da on (Aleksandar Vučić) pred očima ima Čaušeskuov kraj i da će se povući bez krvi".

Kisić Tepavčević je izvrijeđala Markovića, između ostalog navodeći da je on "frustriran i agresivan, umjetnički impotentan i bez nacionalnog identiteta".

"Ideološka i politička pozicija njihovih stavova je svakako podložna kritici, ali u skladu sa normama odgovornog dijaloga i argumentovanim jezikom. Svaki zlonamjeran i ostrašćen napad, a naročito na djelo i rad nastavnika, zahtijeva reagovanje i zaštitu. U tom smislu, FDU staje u zaštitu umjetničkog i pedagoškog rada svog profesora emeritusa Gorana Markovića", napisano je u saopćenju.

Dalje se navodi da svaka različitost u njegovim političkim stavovima u odnosu na vlast ne može biti predmet agresivnog i nekorektnog tumačenja, jer tada postaje poziv na linč i ugrožavanje bezbjednosti pojedinca.

"Ovakav način komunikacije, bez obzira na to da li dolazi sa zvaničnih kanala ili društvenih mreža, izuzetno je opasan kada iza njega stoje državni zvaničnici", zaključeno je.