Prikazana prva epizoda
47

Ekipa serije "Frust" Danisa Tanovića: Radnja je dobila svoj glas kad je vraćena u Sarajevo

N. O.
Deni Mešić, glavni glumac serije "Frust" (Foto: T. S./Klix.ba)
Deni Mešić, glavni glumac serije "Frust" (Foto: T. S./Klix.ba)
Ekipa serije "Frust" koju je režirao Danis Tanović, a koja je pretpremijerno prikazana jučer u Cineplexxu, na Festivalskom trgu priustvovala je razgovoru o samoj radnji serije te su poručili kako je ona "dobila svoj glas kad je vraćena u Sarajevo".
Današnjem razgovoru na Festivalskom trgu prisustvovao je glavni glumac serije Deni Mešić, glumica Dunja Stojanović, scenarist Gabor Krigler, kao i Boban Jevtić kreativni direktor Firefly produkcije.

Na samom početku podijelili su utiske nakon pretpremijere te svoja očekivanja prije prikazivanja prve epizode.

"Ja sam bio pod tolikim stresom da sinoć kad je prošla premijera. Kad smo dobili pohvale i vidjeli da ljude zanima šta će se dalje dešavati imao sam osjećaj da mi je stijena pala s ramena. Ekipa je zadovoljna, svi smo radili punim srcem i zadovoljni smo", poručio je Mešić.

Jevtić je otkrio kako je "Frust" jedinstven projekat na kojem je radila Firefly produkcija, uzevši u obzir da su do sad snimili 17 serija.

"Ovo je prvi put da smo se odlučili da imamo jednu ovakvu kombinaciju. Prvo smo otkupili seriju - na kraju smo se odlučili da cijela serija bude smještena u Sarajevu. To i jeste na jedan način veliki eksperiment, a ono što nam je posebno drago jeste da smo dobili ednog takvog reditelja kao što je Danis Tanović", kazao je.

Boban Jevtić (Foto: T. S./Klix.ba)
Boban Jevtić (Foto: T. S./Klix.ba)

Pojasnio je da je u svojevrsnom "bumu" jednolikih serija upravo htjeli predstaviti raznolikost.

Gabor Krigler, jedan od scenarista, poručio je da se trudio da nema očekivanja prije samog prikazivanja.

"Čuo sam od mnogo ljudi koji nisu imali nikakav interes od serije da su mnogo uživali. Pravi dokaz uspjeha je kad izađe u svojoj domaćoj zemlji", poručio.

Otkrio je kako je na seriji sa Srđanom Vuletićem radio pet godina te da su se trudili da priču učine univerzalnom.

"Vuletić je razmišljao da radnju smjesti u neko neimenovano mjesto, puno smo radili na tome da radnju učinimo univerzalno privlačnom. Firefly je insistirao da radnju smjestimo u Sarajevo", naveo je.

Razgovor s ekipom serije
Razgovor s ekipom serije "Frust" (Foto: T. S./Klix.ba)

"Kad je radnja smještena u Sarajevo dobila je svoj pravi glas. Za mene je cijeli projekat postao ljubavno pismo Sarajevu, obožavam grad, ljude, hranu. Iako je tema univerzalna, priča je vezana za Sarajevo", otkrio je.

Crna komedija s primjesama trilera govori o neuspješnom mladom piscu Vedranu, koji se bori dobije bilo kakvu pažnju ili uvažavanje. Kada slučajno ubije kriminalca koji teroriše njegovo naselje, iako ne otkriva svoj pravi identitet, biva proglašen za pravednog osvetnika i preko noći postaje lokalni superstar. Svjestan da je dovoljan samo jedan čovjek da pokrene revoluciju - donosi odluku koja mu mijenja život.

Glumačku postavu čine: Deni Mešić, Dunja Stojanović, Ermin Sijamija, Anđela Jovanović, Alban Ukaj, Aleksandar Dimitrijević, Milena Radulović i drugi.

"Frust" će imati šest epizoda i predstavlja prvi regionalni projekat s međunarodnom autorskom ekipom produkcijske kuće Firefly.

Kreatori serijala su Srđan Vuletić iz Bosne i Hercegovine i Gabor Krigler iz Mađarske, a scenaristi su Srđan Vuletić, Gabor Krigler i Eszter Angyalosy.