Snimljene tri epizode
38

Dramski studio Makadam i UKSA započeli realizaciju projekta "Stari zanati"

L. K.
Udruženje kreativnih stvaralaca i aktivista (UKSA), u suradnji sa Dramskim studijom Makadam i Felinom počelo je realizaciju projekta "Stari zanati".

Cilj ovog edukativnog serijala, u čijem kreiranju su učestvovali polaznici i polaznice Dramskog studija Makadam jeste mlađoj publici približiti stare zanate, njihovu kompleksnost, ali i važnost i ljepotu.

“Stari zanati su već decenijama prepoznatljiv brend i važan dio kulturno-historijskog naslijeđa Sarajeva. Kada smo u Studiju Makadam razgovarali o narednim aktivnostima na kojima bismo radili, djeci sam predložio da posjetimo nekog zanatliju i s njim snimimo priču. Do sada smo snimili tri epizode, te su djeca u prilici naučiti nešto više o pozivu limara, obućara, te kazandžije”, navodi Rijad Gvozden, autor ovog projekta, uz kojeg su na realizaciji radili Benjamin Šehić "Felina" kao snimatelj, te podrška Šefik Spahić.

U narednom periodu u planu je nastavak snimanja, a sve epizode biće dostupne na youtube kanalu Studio Makadam.

"Osim edukativnog karaktera što je primarni razlog zbog kojeg smo i krenuli sa snimanjem, želja nam je i dati podršku vrijednim zanatlijama koji su se našli u nezavidnoj i teškoj poziciju uslijed ekonomski teških okolnosti uzrokovanih pandemijom korona virusa. Iskreno se nadamo da će uz podršku društva, te oživljavanje turizma ponovo biti u mogućnosti raditi svoj posao”, poručuju autori serijala “Stari zanati”.