15. izdanje
13

Dodjelom nagrada završen Omladinski Film Festival u Sarajevu

N. C.
Dodjelom nagrada zavšeno je jubilarno izdanje 15. Telemach Omladinskog Film Festivala Sarajevo.

Posljednje festivalske noći prikazana su tri filma, među kojima i film srbijanskog reditelja Stevana Filipovića "Pored tebe".

U konkurenciji najbolji dugometražni film nagradu je osvojio film "I have electric dreams", a odlukom žirija najbolji kratki film je ostvarenje "Tria".

Specijalnu nagradu u programu dugometražnog filma dobio je film "EO", dok je sepcijalno priznanje u kategoriji kratkog filma dobio film "The Other".

Žiri za takmičarksi dugometražni film čine: crnogorski reditelj Danilo Muranović, reditelj Pjer Žalica, casting agentica Anila Gajević i kinematograf profesor Edib Ahmetašević. Najmlađi sastav žirija do sada za kratki film čine: glumac Filip Vidović, rediteljka Lina Dervs i producent Alem Babić.

Nagradu Best new apperance i prsten festivala dobio je mladi, talentovani talijanski glumac Mattia Carrano.

On je rekao kako je oduševljen Sarajevom i da mu je ovo jedna od prvih nagrada.

"Hvala organizatorima na pozivu, i hvala na ovoj nagradi koja za mene ima veliki značaj", rekao je Carrano.

Ovogodišnji OFF prikazao je rekordan broj filmova – 59, te gostio više stotina gostiju iz 14 zemalja čime je još jednom pokazao da je najveći festival omladinskog filma u Jugoisstočnoj Evropi.

"Ponosni smo na sve parametre ovogidšnjeg izdanja OFF-a, od broja gostiju i posjetilaca, do kvalitete prikazanih filmova. Mogu da obećam da ćemo i narednih godina pomjerati granice omladinskog filma i biti festival kojem su u fokusu mladi", rekao je direktor Festivala Kenan Musić.

Osim filmskih nagrada, festival tradicionalno dodjeljuje i nagradu Glas mladih, a ovogodišnji dobitnik je kompanija Telemach. Nagrada se dodjeljuje pojedincima ili kompanijama koje svojim radom, djelovanjem, i posvećenošću ohrabruju i podržavaju mlade. Iz Direkcije Festivala rekli su da je odluka da nagradu dobije kompanija Telemach zapravo nagrada za neizmjeran doprinos razvoju kinematografije i promocije mladih autora i njihovo plasiranje na tržište.

Pružiti podršku mladima, ohrabriti ih da se educiraju, stvaraju i budu najbolja verzija sebe misija je kompanije Telemach BH, generalnog sponzora 15. Telemach Omladinskog Film Festivala.

"Nakon bogate filmske smotre mladih autora, serije fantastičnih koncerata i brojnih drugih pratećih aktivnosti osjećamo ogroman ponos i zadovoljstvo što smo doprinijeli tome da 15. izdanje Telemach Omladinskog Film Festivala značajno poraste i bude najveće i najspektakularnije do sada. Kao generalni sponzor i prijatelj ovog događaja imali smo priliku još jednom pokazati svoju čvrstu i kontinuiranu opredijeljenost za stvaranje boljih uvjeta za život, rad i stvaralaštvo mladih u Bosni i Hercegovini. O tome svjedoči i priznanje Glas mladih, koje su nam dodijeli organizatori Festivala i koje ćemo nositi s ponosom", istakao je Admir Drinić, CEO Telemach BH.

Tokom trajanja festivala osim filmskih projekcija organizovano je i 10 OFF Talks programa i tri muzička događaja.

Festival je bio odlična prilika za susrete mladih autora i filmskih radnika, te sjajna platforma za promociju i distribuciju omladinskog filma. Dva prikazana filma bili su kandidati za nagradu Oscar. Nakon ceremonije zatvaranja festival posjetiocima poklanja kocert grupe „Letu štuke“ na Vils Summer Screen, a potom u Domu mladih slijedi after party Central Clubbing.