SAD
0

Directors Guild of America: Braća Coen najbolji filmski reditelji

Sarajevo-x.com
Članovi udruženja "Directors Guild of America" u subotu su najboljim filmskim rediteljima 2007. godine proglasili Ethana i Joela Coena, reditelje kriminalističke drame "No Country for Old Men". Riječ je o nagradi koja obično nagovijesti koji će hollywoodski reditelji osvojiti Oskara.

Uprkos tromjesečnom štrajku scenarista koji je Hollywood doveo u vanredno stanje, braća Coen su potukla četiri ostala kandidata za nagradu udruženja "Directors Guild of America", uključujući Paula Thomasa Andersona za film "There Will Be Blood" i Seanna Penna za divlju avanturu "Into the Wild".

Titula najboljeg filmskog reditelja izmakla je Tonyju Gilroyju koji je debitirao u ulozi reditelja sa trilerom "Michael Clayton" i Julianu Schnabelu za film "The Diving Bell and the Butterfly", koji je prije nekoliko sedmica osvojio Zlatni globus u kategoriji najboljeg reditelja.

"Lijepo je dobiti priznanje kritičara i publike, ali ima nešto posebno u tome kada vam priznanje odaju osobe koje rade isto što i vi", izjavio je Joel Coen, koji je u posljednjih dvadeset godina sa svojim bratom snimio fantastične filmove poput "Fargo" i "Blood Simple".

"Directors Guild of America" okuplja filmske i TV reditelje, a od uručenja prve nagrade za filmskog reditelja 1949. godine, samo šest pobjednika nije u istoj godini uspjelo osvojiti Oskara.

Film braće Coen "No Country for Old Men" je također osvojio osam nominacija za prestižnu filmsku nagradu Oskar, uključujući one najvažnije, i to za najbolji film, najboljeg reditelja i najboljeg sporednog glumca (Javier Bardem).