Film/TV
0

Digitalno ubistvo Georgea W. Busha

FENA
Američki predsjednik George Bush pada pogođen metkom snajperiste pred jednim hotelom u Čikagu, scena je iz jednog britanskog filma koji će 10. septembra biti prikazan na filmskom festivalu u Torontu, piše danas njemački list "Suedeutsche Zeitung", navodeći da film pokreće pitanje - smije li se prikazivati ubistvo jednog aktuelnog predsjednika.

Britanski film "Death of A President" (Smrt predsjednika) treba, poslije prikazivanja u Torontu, biti u oktobru emitiran na britanskoj satelitskoj stanici "More4".

Početna sekvenca pokazuje Busha u oktobru 2007. godine poslije jednog govora ispred hotela Šeraton, gdje dospijeva među antiratne demonstrante i pada pogođen metkom snajperiste.

Film, koji do sada niko nije vidio, sadrži dokumentarne elemente, uz priču da se FBI, zatim, koncetrira na jednog Sirijca i sve podsjeća na ubistvo predsjedničkog kandidata Roberta Kennedyja...

Da bi postigao efekt, režiser filma Gabriel Range koristi arhivski materjal koji kompjuterski kombinuje sa scenama iz filma. Scena kompjuterskog ubistva Busha podsjeća i na historijsku scenu atentata na bivšeg američkog predsjednika Ronalda Reagana pred hotelom "Hilton" 30. marta 1981. godine.

U Americi su, piše njemački list, uzdržani povodom ovog britanskog filma - Bijela kuća je saopćila da nijednom odgovorom neće komentirati cijelu kampanju oko "Smrti predsjednika", dok je ultrakonzervativni radiomoderator Rush Limbaugh filmu posvetio tiradu psovki.

Film je u Americi dobio epitet da je "politička pornografija" i, upravo zato, kako se ocjenjuje, neće uznemiriti Amerikance.