Glumice se nadaju kipićima
1

Devetogodišnjakinja među favoritima za osvajanje Oscara

SRNA
Quvenzhané Wallis (Foto: AFP)
Quvenzhané Wallis (Foto: AFP)
Pet glumica ima šansu da se okiti ovogodišnjim Oscarom, ali filmski kritičari ipak smatraju da među njima postoje dva favorita.

U filmu "Beasts of the Southern Wild" Quvenzhané Wallis tumači ulogu Hushpuppy - sićušne djevojčice koja, uprkos nepovoljnim okolnostima, uspijeva da preživi strašnu poplavu koja zadesi njen gradić.

Mlada glumica nije mogla ni da sanja da će biti nominovana za Oscara. Međutim, uprkos upečatljivoj glumi, Wallis je suviše novo lice da bi odnijela zlatnu statuu - smatraju mnogi.

Naomi Watts je nominirana za ulogu u filmu "The Impossible", u kojem tumači majku trojice dječaka, u porodici koju zadesi cunami na Tajlandu 2004. godine.

Ovo je njena druga nominacija, a prvi put je nominovana za ulogu u sada već kultnom filmu "21 gram". Do sada njena nominacija za film "The Impossible" nije privukla tako veliki publicitet i podršku da bi Wattsova izbila na čelo "trke".

Emmanuelle Riva (86) je najstarija glumica ikada nominovana u ovoj kategoriji. Imala je dugu, bogatu karijeru u svojoj rodnoj Francuskoj.

Tako se 1959. proslavila u kultnom filmu Alaina Resnaisa "Hirošima, ljubavi moja".

Kritičari veličaju glumu Rive u filmu "Amour", o ženi u poodmaklim godinama koja polako umire. Međutim, njeno potresno tumačenje junakinje Anne možda joj neće donijeti Oscara, jer neki smatraju da je "suviše stara", a film suviše težak i složen za ukus članova Filmske akademije.

Kao jednog od favorita kritičari smatraju Jessicu Chastain. Ona je nominovana za Oscara za ulogu u filmu Kathryn Bigelow "Zero Dark Thirty".

Karijera Jessice Chastain doživjela je nagli uspon 2011. kada se pojavila u nekoliko zapaženih filmova. U filmu "Drvo života" igrala je mladu ženu prepuštenu na milost i nemilost životnih ćudi.

Tumačila je društveno izolovanu bjelkinju na američkom jugu 1960-ih, koja staje uz afroameričku služavku koju je surovo tretirala prethodna poslodavka.

U filmu "Zero Dark Thirty" ona glumi Mayu, operativca CIA-e, koja provodi deset godina u potrazi za Osamom bin Ladenom.

Njena junakinja je povučena, opsesivna i hladna, ali neki smatraju da joj nedostaje dubina. Mayin karakter nije u potpunosti razvijen i kompletan, što bi Jessicu moglo da košta Oscara.

Drugi i najveći favorit je Jennifer Lawrence. U filmu "Silver Linings Playbook" ona igra Tiffany, ženu sa emotivnim problemima koja se sprijatelji sa muškarcem koji boluje od bipolarnog poremećaja. Lawrence je već osvojila dvije velike nagrade za tu ulogu.

Karijera mlade glumice doživjela je veliki uspon prije dvije godine, kada je nominovana za Oscara za ulogu u filmu "Zimska kost". U tom filmu je glumila tinejdžerku koja se bori da zadrži na okupu svoju osiromašenu porodicu.

Nagrade Osckar bit će dodijeljene u noći između nedjelje i ponedjeljka, 24. i 25. februara u "Kodak centru" u Los Angelesu.