SFF
1.6k

De Niro primio Počasno Srce Sarajeva: Cijenit ću i čuvati ovu nagradu

Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U sarajevskom kinu Open Air američkom glumcu Robertu De Niru večeras je uručena nagrada Počasno Srce Sarajeva za životno djelo, prva nagrada ove vrste koju dodjeljuje poznati festival.

"Hvala ti, Miro. Cijenit ću i čuvati ovu nagradu jer nema drugog grada na svijetu koji pokazuje svoje srce i hrabrost uprkos tragediji", poručio je laureat.

"SFF i Tribeca dijele sličnu filozofiju, moć filma i umjetnosti koja nas povezuje. Nastali su u teškim uslovima i borbe da se održimo i preživimo. Čast mi je biti dio ove misije", istakla je filmska ikona.

Čast da mu uruči prestižnu nagradu imao je direktor SFF-a Mirsad Purivatra.

"Nikada Metalac nije bio ovako pun", oduševljeno je primijetio Purivatra. "Kao i prethodnih 10-ak godina SFF promoviše mlade domaće umjetnike. Čast nam je da je s nama Alena Džebo koja je ostvarila brojne uloge i dio je filmskog i pozorišnog glumišta. Ovo je tvoja noć".

Svima se zahvalio na povjerenju koje su podarili festivalu.

"Večeras smo u posebnoj slavljeničkoj atmosferi, pozdravljamo jednog od najvećih talenata u filmskoj industriji. Filmska ikona, umjetnik koji nas je inspirisao decenijama kroz sve generacije - Robert De Niro", istakao je Purivatra.

Na platnu su potom prikazane neke od najvećih i najreprezentativnijih uloga i filmskih scena koje je De Niro snimio u toku bogate karijere.