Film/TV
0

Danis Tanović snima "Pakao" u novembru

Oslobođenje
Kako prenosi jučerašnje Oslobođenje najuspješniji bh. reditelj Danis Tanović u novembru 2004. godine počinje snimati svoj novi film - "Pakao".

Danis Tanović početkom novembra počinje snimati novi igrani film "Pakao", koji će režirati prema scenariju Krzysztofa Kieslowskog i Krzysztofa Piesiewicza.

Sada je već gotovo izvjesno da će uloge u ovom filmu ostvariti poznati francuski glumci Emmanuelle Beart, Carole Bouquet, Guillaume Canet, Karin Viard, Marie Gillian, te Miki Manojlović. Tanović će film raditi u produkciji vlastite kuće koju je prošle godine pokrenuo sa Čedomirom Kolarom, a snimanje će se odvijati u Parizu.

Scenarij Kieslowskog i Piesiewicza ranije se vodio kao trilogija Raj, Pakao, Čistilište, ali riječ je o tri neovisne priče. Godine 2002. rađen je Raj, u čijoj produkciji je učestvovao i Kolar. Prvobitna ideja Kieslowskog bila je da taj dio bude na talijanskom, ali ipak, urađen je na engleskom i režirao ga je njemački reditelj Tom Tykwer. Uloge su ostvarili Cate Blanchett, Giovanni Ribisi, Stefania Rocca, Remo Girone, Mattia Sbragia. Kako je za Oslobođenje izjavio Čedomir Kolar, autorski tim Pakla još nije upotpunjen, ali bi se uskoro trebalo znati ko će stati iza kamere, te ko će raditi scenografiju, kostimografiju, muziku...