Film/TV
0

Danis Tanović gost programa "Kafa sa..."

FENA
Gost programa "Kafa sa..." u četvrtak bio je bh. oskarovac Danis Tanović, koji se sarajevskoj publici na ovogodišnjem festivalu predstavio filmom "Pakao".

Odgovarajući na pitanje kako je došlo do toga da režira film "Pakao", Tanović je izjavio kako je to dio trilogije koju je zamislio veliki poljski režiser, pokojni Kšištof Kišlovski, te da mu je nakon njegove smrti ponuđeno da napravi prvi dio"Čistilište", ali je umjesto toga snimio drugi dio trilogije - "Pakao" jer je u to vrijeme radio na snimanju "Ničije zemlje".

Tanović je kazao kako izuzetno cijeni opus Kišlovskog i da je snimanjem tog filma pokušao napraviti hommage velikom poljskom režiseru.

Na pitanje da li je stvarao taj film pod pritiskom nakon što je dobio Oskara za "Ničiju zemlju", Tanović je izjavio kako je namjeravao stvoriti taj film poput svakog drugog umjetnika - na način koji je njemu svojstven i da mu nagrada Američke filmske akademije nije predstavljala veliko opterećenje u stvaranju.

"Oskar je Oskar i to zaista nije bitno. Ne možete praviti filmove za Akademiju. Ne možete očekivati da stvarate filmove na taj način. Mislim da se filmska industrija sve više okreće zarađivanju novca, sve više je industrija zabave", kazao je.

Tanović je također kazao kako je dodatno opterećenje za njegov film bilo to što se pojavio u distribuciji nakon 11. septembra, kada je pažnja cijelog svijeta bita okrenuta tim tragičnim događajima i u vrijeme kada je većina ljudi gledala televiziju umjesto što je išla u kino.

Govoreći o svom novom filmu "Cirkus Kolumbija" koji je adaptacija istoimenog romana Ivice Đikića, Tanović je kazao kako je taj film bio prvobitno namijenjen Dini Musrtafiću, ali da je skoro dvije godine odlagao njegovu realizaciju zbog obaveza na drugim projektima, tako da su on i Čedomir Kolar otkupili prava za snimanje filma čija je prva klapa već snimljena u Hercegovioni.

"Zašto baš ova knjiga? Zaista sam uživao u "20. stoljeću" Bernarda Bertoluccija koji govori o početku stoljeća u Italiji, dok ova knjiga govori o kraju stoljeća na Balkanu, i na neki način to je kraj ideja predstavljenih u "20. stoljeću", pad komunizma i rast nacionalizma i fašizma, koji zapravo nikada ne umiru. Mnogo je likova, mnogo je prizora u toj knjizi koji prosto čekaju da budu ekranizovani. S druge strane, problem je upravo u tim brojnim likovima i situacijama tako da je teško odlučiti se koji lik izabrati i za koju se situaciju opredijeliti", kazao je.

Tanović je također govorio i o regionalnoj filmskoj produkciji, koja, kako je stekao utisak, stvara filmove koji su nalik jedni drugima, s časnim izuzecima. Pomenuo je i film Dine Mustafića "Remake" kao, kako je rekao, jedini iskreni pokušaj stvarnja ratnog filma.

Tanović je također izdvojio i hrvatski film "Ta divna splitska noć" kao jedno od osvježenja u regionalnoj filmskoj produkciji.