Film/TV
0

“Cirkus Columbiji” tri nagrade na Kosovo film festivalu

FENA
"Cirkus Columbia reditelja Danisa Tanovića dobitnik je triju nagrada na upravo završenom Kosovo film festivalu, saopćeno je iz Pres-službe Sarajevo film festivala.

Filmu bh. oskarovca dodijeljene su:nagrada za najbolji film, nagrada za najbolji scenarij i (Ivica Đikić/Danis Tanović) i nagrada za najbolju ulogu (Mira Furlan).

Nagrada na ovom festivalu, koji je održan u Gnjilanu od 20. do 25. novembra, predstavlja još jednu potvrdu uspješnog festivalskog života Tanovićevog filma.

Film je svjetsku premijeru imao na 16. Sarajevo film festivalu, gdje je osvojio Nagradu publike. Potom je prikazan na prestižnom festivalu u Veneciji gdje mu je dodijeljena nagrada Film budućnosti. Uslijedile su Nagrada za najbolji film na Antalya Golden Orange Film Festivalu i nagrada Vesna za najbolju scenografiju na Festivalu slovenskog filma.

Bh. kandidat za Oscara imao je uspješne projekcije i na prestižnim festivalima u Torontu, San Sebastianu, Abu Dhabiju, Sao Paulu, Zagrebu, Bejrutu i Cottbusu, gdje je naišao na izuzetne reakcije publike.