Film/TV
0

Češka filmska nagrada Robertu de Niru

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Na 43. međunarodnom filmskom festivalu u Karlovim Varima u Češkoj, koji je počeo ovog vikenda, američki glumac, reditelj i producent Robert De Niro nagrađen je Kristalnim globusom za doprinos koji je dao filmu, javljaju agencije.

"Festivali su najbolja prilika na kojoj ljudi širom svijeta mogu okupiti oko filma", rekao je on zahavljujući na priznanju.

De Nirov najnoviji film "What Just Happened" otvorio je ovu filmsku smotru, najveću u centralnoj Evropi. Do njenog završetka 12. jula bit će prikazano ukupno 220 filmova i dokumentaraca.

U zvaničnoj konkurenciji nalazi se 14 dugometražnih ostvarenja autora koji dolaze iz Rusije, Hrvatske, Češke, Belgije, Francuske i drugih zemalja.

Od "Taksista" do "Razjarenog bika", od drame do komedije, legendarni američki glumac, koji idućeg mjeseca proslavlja 65. rođendan, oprobao se u svim žanrovima s najvećim holivudskim rediteljima.

Njegova bogata karijera počela je 1969. godine s Brianom De Palmom ("The Wedding Party"), da bi potom snimao s Martinom Scorseseom ("Ulice zla", "New York, New York") i Francisom Fordom Coppolom ("Kum 2", koji mu je donio prvog Oskara).

Sa svojom kompanijom "Tribeca Productions" producirao je više od dvadesetak filmova.