Film/TV
0

"Breaking Bad" bi mogla biti proglašena najboljom serijom svih vremena

Klix.ba
Nakon 11 mjeseci neizdrživog iščekivanja, fanovi serije "Breaking Bad" dočekali su "Blood Money", prvu epizodu druge polovine pete sezone. Ostalo je još samo sedam epizoda prije nego tvorac serije Vince Gilligan stavi tačku na priču.

Walter White je sredovječni profesor hemije, koji jednog dana doznaje da boluje od neizlječivog raka pluća, ima hendikepirano dijete i trudnu ženu. Prije nego umre, odlučuje da će se pobrinuti za svoju porodicu te u podrumu stvara laboratorij za proizvodnju narkotika. Seriju je stvorio Vince Gilligan, koji je radio i na "Dosjeima X". Mnogi kritičari pohvalili su odličnu glumu, a serija je općenito dobro prihvaćena i spada među favorite svih fanova malo pomjerenog humora.

Za pet godina, otkako je premijerno prikazana na AMC-u, serija je postala omiljena među kritičarima te kultni klasik koji je osvojio brojne nagrade, poput Emmyja i Zlatnih globusa. Autor serije ima ozbiljnu šansu da njegovo djelo ponese titulu najbolje TV serije svih vremena.

Serija je originalnija, maštovitija i vizuelno bolja od konkurencije za ovu titulu, a više generične serije poput "The Wire" i "The Sopranos" su poprilično razočarale svojim krajem. Za "Breaking Bad" niko ne može pretpostaviti kako će završiti, budući da epizoda "Blood Money" ne odaje gotovo ništa, a kod Gilligana je gotovo sve moguće. Epizoda je samo pojačala tenzije pred završetak serijala.

Samo jednom epizodom serijal je bez problema uhvatio svoj jedinstveni ton i nastavio ono u čemu je najbolji: podizanje napetosti u svom stilu izazivanja ovisnosti fanova. Glavni likovi Walt, Hank i Jesse su na rubu živaca, baš kao i fanovi.

U iščekivanju naredne epizode, donosimo vam 12 ključnih trenutaka serije, koji ilustruju zašto je ona toliko jedinstvena.

Walter odlazi sa Hankom u raciju

Pilot epizoda serije bila je nesvakidašnja i autentična, sa više incidenata i uvjerljive karakterizacije nego u većini filmova. Počela je sa čovjekom koji automobilom juri kroz pustinju noseći na sebi samo donje rublje i gas-masku. Ova epizoda nas upoznaje sa likom Waltera Whitea, koji prihvata poziv Hanka Schradera, DEA-inog agenta, da pođe sa njim u raciju laboratorija za narkotike. Tu Walter primijeti svog nekadašnjeg učenika Jessea Pinkmana kako bježi i stvara shemu o partnerstvu i rađanju laboratorija u podrumu.

Postanak legendarnog dilera "Heisenberga"

Prva sezona ima nekoliko napetih, nasilnih i iznenađujućih scena: Jessejevo rješavanje tijela u kiselini, Walterovo prvo ubistvo, pojavljivanje dilera Krazy-8. U šestoj epizodi Walter ušeta u sjedište narkobosa Tuca kako bi vratio drogu koju je ovaj ukrao, a zatim, pomoću hemikalija, raznosi sjedište.

Jesse spašava ovisnicino dijete

Jesse odlazi da se osveti dvojici ovisnika koji su ga opljačkali, ali pronalazi samo izgladnjelog i zapostavljenog dječaka koji gleda TV. Jesse se igra sa njim, ali dolazi do sukoba sa ovisnicima, gdje žena ubije svog partnera, a Jesse bježi sa dječakom i poziva policiju.

Walter pušta Jessejevu djevojku da umre

Bližeći se kraju roka da završi zatraženu pošiljku droge, Walter propušta rođenje svoje kćerke. Nakon što ga Jessejeva djevojka Jane počne ucjenjivati za Jessejev dio novca, Walter provaljuje u njen stan i pronalazi Jesseja i Jane drogirane i onesviještene na krevetu, a Jane počinje povraćati. Umjesto da joj pomogne, on je gleda kako se guši.

Hankova istraga postaje lična

Kako njegova opsesija za otkrivanjem pravog identiteta mitskog dilera Heisenberga postaje jača, Hank se sukobljava sa čitavim nizom neobičnih likova, a biva i unaprijeđen.

Roze medvjedić

Pogođen smrću svoje kćerke, Janein otac, kontrolor leta, izaziva sudar aviona. Dijelovi tijela i aviona padaju po Walterovom susjedstvu, a simbolično se pokazuju novčanice i roze medvjedić.

Jessejev slom

Nakon ubistva konkurentskog dilera Galea na Walterov zahtjev, Jesse puca i pokušava da se riješi mučnog osjećaja. Kada mu ponestane narkotika, ostaje sam, sjedeći ispred zvučnika i buljeći u prazno.

Walterovo trovanje djevojčice

Nakon pokušaja da raznese Gusov automobil, Walter pokušava da okrene Jesseja protiv Gusa. Kćerka Jessejeve nove djevojke se smrtno razbolijeva, a ispostavlja se da ju je Walter otrovao.

Bomba u kolicima

Walter kači bombu na Hectorova invalidska kolica kako bi ovaj raznio Gusa. Gus izlazi iz Hectorove sobe i polako okreće glavu. Dok je lijeva strana ostala netaknuta, desna je potpuno raznesena.

Pljačka voza

Walter i Jesse skovali su plan da zadrže voz dovoljno dugo da ukradu hiljadu galona metilamina i podignu svoj posao na sasvim novi nivo. Taman kada su pomislili da su uspjeli, na sredini pustinje se pojavljuje dječak na biciklu i zuri u njih. Jesse maše, ali njihov asistent Todd ubija dječaka.

Potpuna Walterova transformacija

Otkrivši šta je Walter već dugo radio i pokrenuvši autopraonicu kako bi prala Walterov novac, njegova supruga Skyler mu govori koliko novca imaju – milione. Walter kasnije govori Jesseju: "Pitao si me jesam li u poslu sa narkoticima ili novcem. Nema to veze sa novcem, već sa carstvima".

"Vlati trave"

Walter dobija primjerak zbirke "Vlati trave", svog omiljenog pjesnika Walta Whitmana. Hank ulazi u njegovo kupatilo, otvara knjigu i pronalazi posvetu: "Mom drugom omiljenom W. W. Bila je čast raditi s tobom. G. B.". Hank uočava sličnost sa bilješkama u Galeovom laboratoriju i shvata ko je zapravo Walter.