Velikan bh. filma
27

Bh. reditelji se prisjetili Hajrudina Šibe Krvavca, jednog od najgledanijih reditelja na svijetu

Piše: E. Lj.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Udruženje rediteljica i reditelja u BiH je u saradnji je prigodnim programom u sarajevskom kinu Meeting Point obilježilo 92. rođendan jednog od najvećih bh. filmskih autora i jednog od najgledanijih reditelja na svijetu.

"Svojom snažnom autorskom ličnošću spojenom s rijetkom zanatskom vještinom i smislom za spektakl i akciju u funkciji emotivnog anagažovanja publike, a ne slavljenja ove ili one ideologije, Šiba je donio potpuno novu vrijednost u kinematografiju bivše Jugoslavije i BiH", istakli su iz Udruženja rediteljica i reditelja u BiH.

Poznati istraživač Nebojša Jovanović govorio je o Šibinom filmu "Diverzanti" koji je snimljen 1967. godine u crno-bijeloj tehnici. Nakon toga je u Meeting Pointu prikazan ovaj film.

Osim toga, večeras je premijerno predstavljanja i Monografije o Hajrudinu Šibi Krvavcu.

Hajrudin Šiba Krvavac je najviše poznat po režiranju filmova partizanske tematike tokom šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Šiba je utemeljitelj i predstavnik filmskog žanra koji je poznat kao "partizanski vestern", a njegovi filmovi predstavljaju kontinuitet modernog filmskog izraza u estetskom i svakom drugom umjetničkom segmentu, zbog čega i jesu kulturno blago Bosne i Hercegovine. Njegov filmski opus izrazito je bogat, a gotovo da ne postoji čovjek koji nije čuo za Šibino kultno filmsko ostvarenje "Valter brani Sarajevo".

Šiba je bio dijabetičar, a imao je i velikih srčanih problema. Uprkos tome devedesetih godina je ostao u opkoljenom Sarajevu, iako ga je mogao napustiti.

Preminuo je u Sarajevu 11. jula 1992. godine, a sahranjen je na sarajevskom gradskom groblju "Lav".