Filmski festival u Cannesu
0

Bez anglosaksonaca u konkurenciji za "Palmu"

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Filmski festival u Cannesu, koji će biti održan od 13. do 24. maja, karakterišu jedna uobičajena i jedna neočekivana situacija - u takmičarskom programu naći će se jedan broj veoma jakih ostvarenja relevantnih filmskih autora, a, istovremeno, pojačan je uticaj istočnjačke kinematografije na račun zapadne, odnosno anglosaksonske, kako je to rekao predsjednik Festivala Gilles Jacob u redovnom obraćanju sedmoj sili prilikom prezentovanja progarama.

U ovogodišnjoj trci za "Zlatnu palmu" i ostale nagrade na najvećem svjetskom filmskom festivalu naći će se novi filmovi "oskarovaca" Pedra Almodovara i Anga Leeja, zatim djela nagrađivanih režisera - poput Quentina Tarantina, Janea Campiona, Larsa von Triera, Kena Loacha, Gaspara Noea, Michaela Hanekea... dok sa Istoka stižu ostvarnja Johnniea Toa, Tsai Ming-lianga, Elia Suleimana, Park Chan-wooka...

Kvalitet filmova će procjenjivati žiri čiji je predsjednik francuska glumica Isabelle Huppert, a među članovima su i južnokorejski reditelj Lee Chang-dong, njegov turski kolega Nuri Bilge Ceylan i američka glumica Robin Wright Penn, koja "nasljeđuje" na ovoj funkciji svog supruga Seana Penna, prošlogodišnjeg predsjednika žirija.....

Primjetan je potpuni izostanak američkih i britanskih ostvarenja. Jacob je rekao da je inventivnost danas na Istoku.

On je u uvodnoj festivalskoj riječi ocijenio da su neke filmske vrijednosti danas uočljivije u Bukureštu, Tel Avivu i Hong Kongu nego na Zapadu. Time je aludirao na višegodišnju ekspanziju kvalitetnih autorskih filmova iz Rumunije, Izraela, sa Dalekog istoka ili Latinske Amerike.

Ipak, ove godine u konkurenciji za "Palmu" nema ni Rumuna, ni značajnijih predstavnika Južne Amerike, a nema ni predstavnika sa Balkana, odnosno jugoistočne Evrope. Nema ni ruske kinematografije.

Kao favoriti (mada u Cannesu favoriti skoro nikada ne pobjeđuju) spominju se novi Almodovarov film "Slomljeni poljupci", koji se već prikazuje u španskim kinima. Zanimljivo je da Almodovar nikada nije pobijedio u Cannesu.

Tu je i jedan bivši kanski pobjednik - Tarantino - sa filmom "Neslavna kopilad". Zatim još jedan kanski laureat - Ken Loach - sa filmom u kome se kao glumac pojavljuje poznati francuski fudbaler i legendarni kapiten "Manchester United" Erik Cantona.

Tu je i Lars von Trier sa svojim "Antihristom", te veteran Alan Rene sa ostvarenjem "Lude trave", dok njegov italijanski kolega Marco Bellocchio stiže sa filmom o vanbračnom sinu Benita Mussolinija...

Nije potvrđeno, ali se u filmskim krugovima priča da veliki Francis Ford Coppola nije prošao u takmičarski program sa svojim novim filmom, pa je odbio da mu se film uopšte prikaže u Cannesu.

U svakom slučaju na "meniju" su filmovi nekih kultnih svjetskih autora, ali i filmovi "nadolazećih snaga", prvenstveno sa Dalekog istoka. Očekuje se još jedan buran festival.

Čuveni kanski crveni tepih čeka prve goste.