Domaće ostvarenje
144

"Balada" Aide Begić premijerno na SFF-u: Dirljiva i emotivna priča o sudbinama žena

V. K.
Foto: T. S./Klix.ba
Jasna Žalica (Foto: T. S./Klix.ba)
Povodom otvaranja Takmičarskog programa 28. Sarajevo Film Festivala u Narodnom pozorištu održana je konferencija za medije na kojoj se obratila ekipa filma "Balada", domaćeg ostvarenja rediteljke Aide Begić koje će publika imati priliku pogledati na ovogodišnjem festivalu.
Ideja o filmu proteže se još od 2014. godine, ali je kompletirana u 2022. godini. Na početku konferencije, rediteljka Aida Begić podijelila je impresije saradnje s glumcima, ali i producentom Adisom Đapom.

"Što se tiče razvoja projekta i ideje, počelo je 2014. godine. Bio je drugačiji koncept tada, nego sada. U tom periodu smo radili i na drugom filmu te smo zaustavili snimanje 'Balade'. Projekt je prošao kroz mnogo promjena. Mislila sam da je vrijeme da uradim film na način kako ja želim, bez kompromisa i da se osjećam slobodno", rekla je Begić.

Aida Begić (Foto: T. S./Klix.ba)
Aida Begić (Foto: T. S./Klix.ba)

Poručila je kako se naročito zanimala za bosansku tradiciju jer je do sada nije mnogo poznavala.

"Interesovala sam se za bosansku tradiciju jer nisam mnogo znala o njoj. Usmena književnost je interesantna kako bismo razumjeli mistične aspekte ljudi, ali i mjesta. Željela sam se igrati s tim motivima te ih uklopiti u to kako bi oni izgledali danas", ističe rediteljica.

Filmski producent Adis Đapo koji je također bio dio projekta naglasio je kako je ideja na početku bila napraviti film s velikim budžetom, ali da je pandemija poremetila planove.

Adis Đapo (Foto: T. S./Klix.ba)
Adis Đapo (Foto: T. S./Klix.ba)

"Ideja je bila da imamo veliki budžet, koprodukciju. Međutim, promijenili smo koncept, ali smo htjeli zadržati stvari o kojima smo pričali, i uraditi iste stvari s manjim budžetom. Iz ranijih iskustava, imali smo povjerenje jedno u drugo i znali smo šta možemo ostvariti s novcem s kojim raspolažemo, gdje želimo kompromise, gdje ne", rekao je Đapo.

Jednu od glavnih uloga u ovom filmskom ostvarenju imala je i Jasna Žalica koja je emotivno doživjela film.


"Vrlo sam emotivna zbog ovog filma. Ono što je meni bilo uzbudljivo je to što nekako svaki od likova imao jasnu pozadinu iz koje reaguje tačno onako kako misli da treba, najbolje što je moguće. Niko se od tih likova ne zeza ni sa čim, oni su uvjereni da je njihovo gledište ono koje treba imati ovaj svijet. Naročito je uzbudljiva ta priča o ženi, bilo kojoj iz ove ekipe, koje se grčevito bore da ostave utisak da su jake i da će se moći probiti kroz taj svijet", rekla je Žalica.
Ekipa filma
Ekipa filma "Balada" (Foto: T. S./Klix.ba)

U filmu je glumila i mlada bosanskohercegovačka glumica Marija Pikić koja je bila oduševljena saradnjom s rediteljicom, ali i pričom koju film nosi.

"Sretna sam što sam imala priliku raditi ponovno s Aidom i Adisom. Ovo je bilo nešto što je dovelo saradnju za nivo više. Pričali smo o sudbinama. Sudbina žena se u ovom slučaju nije promijenila. Možete staviti priču iz balada u današnje vrijeme, mala mjesta i imat ćete istu priču. Vremena su se promijenila, ali ljudi nisu", rekla je Pikić.

Marija Pikić (Foto: T. S./Klix.ba)
Marija Pikić (Foto: T. S./Klix.ba)

Pored, Žalice i Pikić, uloge u filmu ostvarili su i Milan Tocinovski, Lana Stanišić, Slaven Vidak, Enes Kozličić, Davor Golubović, Amar Čustović.

Film "Balada" publika će danas imati priliku pogledati u Narodnom pozorištu u Sarajevu s početkom od 19 sati.

O čemu govori "Balada"?

Merjem-Meri (30), neambiciozna domaćica i majka djevojčice Mile (8), se poslije deset godina bračnog života vraća kod svojih.

Ubrzo nakon povratka u roditeljsku kuću Meri shvaća da je zarobljena u začaranom krugu provincijskih zakona i pravila, kao i u kompleksnim relacijama između ambiciozne majke i razmaženog mlađeg brata.

Njena nada da će dobiti skrbništvo nad kćerkom je svakim danom sve manja, jer nema priliku da nađe stalni posao. Jedino što je čini sretnom, a zbog čega je svi osuđuju, je odlazak na audiciju za film koji se snima u susjedstvu.