Prvi put u historiji showa
0

Američki predsjednik gostuje kod Jaya Lenoa

FENA
Američki predsjednik Barack Obama u četvrtak će biti gost u kultnom "talk-showu" komičara Jaya Lenoa na TV mreži NBC-u, što je prvi put da američki predsjednik gostuje u emisiji koja se emitira već 17 godina.

Bijela kuća i NBC objavili su da će gostovanje predsjednika Obame u emisiji "The Tonight Show With Jay Leno" biti snimljeno u toku njegove posjete Los Angelesu u četvrtak, a emitirano kada se vrati u Washington, prenose u utorak američki mediji.

Glasnogovornica NBC-a izjavila je kako je to prvi put da je aktuelni predsjednik pristao na pojavljivanje u "Tonight Showu", koji Jay Leno vodi već 17 godina.

Na "Late Showu" Davida Lettermana na CBS-u 1993. gostovao je Al Gore, tadašnji potpredsjednik SAD-a.

Emisija Jaya Lenoa, u terminu od 11.30 do 00.30 sati, najgledanija je među sličnim "talk-showima" na ABC-u i CBS-u, s oko pet miliona gledatelja. Obama je zadnji put gostovao kod Lenoa 2007. kao kandidat za predsjedničku nominaciju demokrata. Tada je u anketama vodila Hillary Clinton, koju su mnogi proglašavali sigurnom pobjednicom demokratskih predizbora.

"Hillary nije prvi političar u Washingtonu koji je oglasio da je misija izvršena, malo prerano", našalio se tada Obama na račun suparnice i tadašnjeg predsjednika Georgea W. Busha, poznatog po gafu s proglašenjem rata u Iraku završenim 1. maja 2003.

Obama će u četvrtak u Kaliforniji održati dva skupa u tradiciji skupova građana u gradskim vijećnicama, vrlo popularnim u komunikaciji američkih političara s biračima.

Tim oblikom izravne komunikacije s građanima Obama se manje koristio tokom predizborne kampanje, ali otkad je stupio na dužnost u januaru, već je održao nekoliko takvih skupova, na kojima podstiče razvoj ekonomije, nacrt proračuna i druge mjere.

Republikanski kritičari ga zbog tih skupova optužuju da je već počeo predizbornu kampanju za izbore 2012.