Nasmijte se
0

Danas je 1. april, Svjetski dan šale

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Svjetski Dan šale, 1. april, obilježava se danas širom svijeta. Historijat "zbijanja šala" 1. aprila nije sasvim poznat. Mnogi vjeruju da se ovaj svojevrsni "narodni praznik" pojavio krajem Srednjeg vijeka u Evropi kao "Dan svih luda", koji je bio opštenarodno veselje.

Englezi misle da je Dan šale preuzet sa Istoka i 1. april zovu "Danom svih glupaka". Finci taj dan povezuju sa proljetnim podučavanjem djece o privrednim radovima, a slično je i u Švicarskoj.

Postoje mišljenja da korijeni tog "praznika" dosežu do starog Rima, poznatog i po tome što su tamošnji žitelji umjeli da se dobro zabavljaju, smišljajući različite šale.

Mnogi misle da se taj običaj pojavio u 16. vijeku u Francuskoj, oko 1564. godine, a za onog ko je nasamaren imali su običaj da kažu da je dobio "aprilsku ribu".

U holandskom Eindhovenu održava se svojevrsna tradicija zbijanja šala 1. aprila, novine se utrkuju da objave "ekskluzivne" vijesti, kao na primjer o dolasku nekih svjetskih državnika u taj grad, o bolestima, o eksperimentima u atomistici.

Nijemci 1. april smatraju danom u kojem su ranjivi, a svoje loše osjećanje manje vezuju za zbijanje neukusnih šala, a više za predanje da se 1. aprila rodio apostol Juda, Kristov izdajnik.

Običaj zbijanja prvoaprilskih šala nije zaobišao ni balkanske prostore, pa se često u medijima moglo naći ponešto što bi "iznenadilo" čitaoce.

Muzej šala u San Diegu objavio je spisak deset najboljih prvoaprilskih šala u anglosaksonskoj štampi, a jedna od najsmješnijih ima veze sa politikom.

Ta šala odnosi se na američki državni radio, koji je 1992. godine najavio novu kandidaturu Richarda Nixona za predsjedničke izbore, pod motom: "Nisam učinio ništa loše i neću to ponoviti"!