Izabrana među 5.000 djece
9

Časopis Time proglasio mladu inovatoricu prvim "djetetom godine"

A. B.
Rao je razgovarala s Angelinom Jolie o svom naučnom radu, Foto: Times
Rao je razgovarala s Angelinom Jolie o svom naučnom radu, Foto: Times
Prvi put u gotovo 100 godina postojanja, časopis Time je proglasio "dijete godine" koje je imalo najviše utjecaja na svijet 2020. godine, te posvetio televizijski specijal pobjednici.

Časopis je izabrao 15-godišnju Gitanjali Rao, naučnicu i inovatoricu iz savezne države Colorado, a uz nju su bili mladi dizajneri, humanitarci i druga djeca koja mijenjaju svijet.

Time je ovaj odabir napravio među 5.000 malih Amerikanaca u dobi od osam do 16 godina te izabrao "najdijete godine" zbog njihovih postignuća koja su odavno prerasla njihovu visinu.

Ovih dana objavili su priče o petero djece koja su bila u najužem izboru, a pobjednicu, koja se našla i na naslovnici časopisa, je putem Zooma intervjuisala svjetski poznata glumica i aktivistkinja, Angelina Jolie.

Gitanjali Rao je o svom istraživanju s Angelinom Jolie razgovarala iz svoje kuće u Coloradu odakle je poručila svim ljudima da promatraju, mozgaju, istražuju, grade i komuniciraju.

Rao ima samo 15 godina, a promoviše korištenje tehnologije za rješavanje problema, od kontaminirane pitke vode, do ovisnosti o opioidima i maltretiranja na internetu.

Njena ideja je stvaranje globalne zajednice mladih inovatora za rješavanje problema širom svijeta, a mladima poručuje: "Ne pokušavajte riješiti svaki problem, fokusirajte se na onaj koji vas uzbuđuje".

"Učenici s kojima radim jednostavno ne znaju otkud početi. Smatram da ako im date iskru, od koje mogu početi, da se tada mijenja sve. To znači da jedna osoba više u ovom svijetu želi osmisliti ideje za rješavanje problema. Nedavno sam došla do brojke od 30.000 učenika kojima sam bila mentorica, što je superuzbudljivo", rekla je Rao.

Angelinu Jolie je zanimalo kada je shvatila da je naučnica i da želi biti angažovana.

"Čini mi se da zapravo nije postojao jedan određeni trenutak. Uvijek sam bila neko ko je želio drugom izmamiti osmijeh na lice. To mi je bio svakodnevni cilj, samo usrećiti nekoga. A onda, kada sam išla u drugi ili treći razred, počela sam razmišljati o tome kako možemo koristiti nauku i tehnologiju za stvaranje društvenih promjena. Imala sam oko 10 godina kad sam rekla roditeljima da želim istraživati tehnologiju senzora ugljikovih nanocijevi u istraživačkom laboratoriju za kvalitetu vode Denver, a moja je mama rekla: 'Može'", ispričala je Rao.

Američki časopis od 1927. godine jednom godišnje proglašava osobu godine te su tu nagradu dobivali utjecajni muškarci, žene, grupe ili koncepti, koji su svake godine otad dobivali naslovnicu.

Ovo nije prvi put da je maloljetna osoba dobila prostor u Timeu. Prošle godine je osoba godine bila švedska klimatska aktivistkinja Greta Thunberg, kojoj je tek 17 godina, međutim, Rao je prva mlada djevojka koja je proglašena osobom godine.