Blagdanski period
0

Advent u Mostaru otvoren simboličnim paljenjem prve svijeće

G. Š.
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Blagdanski period decembra večeras je u Mostaru ozvaničen svečanim otvaranjem manifestacije "Advent u Mostaru", uz simbolično paljenje prve od četiri adventske svijeće na platou ispred Hrvatskog doma Herceg Stjepan Kosača uz prigodan program.

Nakon paljenja prve adventske svijeće uz prigodan program i vjerske obrede koje je predvodio generalni vikar Mostarsko-duvanjske biskupije don Nikola Menalo, svečanost se nastavlja velikim koncertom duhovne muzike.

Decembarsku manifestaciju koja brojnim sadržajem i jedinstvenim ugođajem praznične atmosfere u okićenom gradu planira privući rekordan broj posjetitelja svečano je otvorila glavna savjetnica Grada Mostara Radmila Komadina.

Ona je pozvala građane i njihove goste na druženje u Mostaru tokom blagdanskog perioda koji i simbolizira zajedništvo i da pošalju pozitivnu sliku iz tog gada.

Bogat program

Tokom manifestacije će kompletna gradska šetnica od Rondoa do Španskog trga biti ispunjena blagdanskim sadržajima sa 33 adventske kućice koje će za posjetioce pripremiti bogate gastronomske ponude, rukotvorine i brojne sadržaje koje će ispuniti prazničnom atmosferom taj dio grada, koji se već intenzivno priprema za brojne posjetioce.

Zabavni program počinje 14. decembra kad će se otvoriti večernja pozornica u gastro-kutka gradskom šetalištu, gdje će se ove godine održati 34 muzička programe u kojima učestvuju brojni domaći i regionalni umjetnici, a glavna zvijezda bit će popularna pjevačica Vanna.

Svake večeri će biti po dva koncerta, a program je koncipirati tako da svi dođu na svoje i bit će zastupljeni svi muzički žanrovi za sve generacije na više lokacija.

Dječji program kreće 4. novembra na pozornici koja će biti postavljena na platou ispred Kosače, gdje će se kroz vrijeme manifestacije u periodu od 12 do 15 sati svojim kreativnim sadržajima svakodnevno predstavljati škole i vrtići sa područja Grada Mostara.

Za mališane će biti priređene brojne predstave, radionice, čitanje bajki, gostovanje maskota i druženje sa omiljenim decembarskim likom Djeda Mraza, te dodjela blagdanskih paketića.

Najluđa noć uz Željka Joksimovića

Vrhunac ove manifestacije je organizacija najluđe noći u godini i tradicionalni doček Nove godine, u koju će Mostarce i njihove goste uvesti Željko Joksimović, kad organizatori očekuju rekordan broj posjetila iz zemlje i regije, te dolazak brojnih građana iz dijaspore.

Prema dostupnim podacima kroz Advent u Mostaru je lani prošlo više od 100 hiljada posjetilaca, te su svi smještajni kapaciteti u gradu bili danima popunjeni, na temelju čega se očekuje kako će ove godine imati još veći odjek i nadmašiti sve dosadašnje rezultate sa novim rekordima.