Avantura Marka Boylea
0

"Živim bez novca i baš mi je dobro"

Sarajevo-x.com
Naoružan prikolicom, solarnim laptopom i pastom za zube avanturista Mark Boyle odustao je od zarađivanja novca, ali i njegovog trošenja, te priznao kako mu ide prilično dobro.

U toku šest godina, koliko je studirao ekonomiju, kaže da nijednom nije čuo riječ "ekologija". Njegov pogled na život promijenila je snimka Gandhija koju je pogledao na zadnjoj godini studija. Ona ga je, piše Guardian, naučila vrijednu lekciju - da lično bude promjena koju je želio da vidi u svijetu. Tada nije znao dokle će ga ta misao dovesti.

Nakon rada sa nekoliko kompanija organske hrane shvatio je da čak i "moralan biznis" nikad nije dovoljno moralan. Razgovarajući na popodnevnoj kafi sa svojim prijateljem o problemima kojima bi željeli posvetiti svoje živote, Mark je shvatio da na svijet gleda baš poput mladog doktora koji gleda svog pacijenta, vidjevši simptome i razmišljajući kako da ih izliječi, bez pomisli na ono što je do njega dovelo.

"Tako sam odlučio da postanem homeopata, aktivista i istraživač korijena problema", piše u svom blogu Boyle.

Kako bi prestao biti konzument modernog društva, odlučio je da se odrekne novca.

"Da uzgajamo vlastitu hranu, ne bismo bacali ni trećinu od onoga što bacamo danas. Da sami pravimo stolove i stolice, ne bismo ih svakog časa bacali, kad mijenjamo izgled interijera. Da moramo očistiti vodu da bismo je popili, vjerovatno je ne bismo ni zagađivali", navodi dalje.

Da bi sam bio promjena, morao se odreći novca za narednu godinu. Spakovao je stvari u prikolicu, parkirao je na farmi organske hrane gdje je volontirao, počeo kuhati vani, na kiši i suncu, a mobitel i laptop koji koristi puni pomoću sunčeve svjetlosti.

Skupljao je hranu u prirodi, uzgajao svoju, trampio je za neku drugu i tako preživljavao. Da bi se kretao uokolo, koristio je maleni bicikl i prikolicu, prao zube sipinom kosti i mješavinom sjemena divljeg anisa.

"I šta sam naučio? Da prijateljstvo, a ne novac, donosi pravu sigurnost. Da su zapadnjaci siromašni duhom", kaže Mark i dodaje kako su ga ljudi često pitali nedostaje li mu njegov stari svijet luksuza i posla, a on je pomislio na stres, gužve u saobraćaju, bankovne garancije, račune...

Jedino što mu je nedostajalo je pinta organskog piva sa prijateljima u baru.

Mark Boyle je osnivač organizacije "Free Economy Community".