lifestyle
115

Zeynep Fadillioglu je prva žena dizajnerica džamija

Klix.ba
Sakirin džamija, Istanbul
Turska arhitektica Zeynep Fadillioglu poznata je po dizajniranju džamija, hotela, restorana, noćnih klubova i drugih javnih objekata.

U svom poslu ona koristi elegantne kreacije pomiješane sa modernizmom i tradicionalnim ornamentima.

Dizajniranje zgrade izuzetno je teško i kada se ne moraju ispuniti određeni vjerski zahtjevi.

Prilikom izgradnje spektakularne džamije Sakirin u Istanbulu, otvorene 2009. godine, Fadillioglu je konsultovala nadležne islamske vlasti.

Vjeruje se da je ona prva žena koja je dizajnirala džamiju, a osim ove u Istanbulu, dizajnirala je i Zlatnu džamiju u Dohi 2010. godine.

Spokoj

"Mislim da, kada uđete u džamiju, kao i u bilo koju drugu vjersku zgradu, pred vratima ostavite sve veze s vanjskim svijetom", kazala je Fadillioglu, koja je šefica preduzeća za dizajn, koje je radilo na više od 350 projekata širom svijeta.

Kada ne radi na dizajniranju velikih bogomolja, Fadillioglu, koja je diplomirala kompjuterske nauke i historiju umjetnosti, bavi se kako dizajniranjem restorana u Londonu, tako i maloprodajnih mjesta u New Yorku, a nedavno i vlastite linije namještaja.

Božanstveni dizajn

No, kada je riječ o religijskim građevinama, pitanje je kako dizajnirati zgradu dostojnu božanstva?

"Ispod velike kupole osjećate se ponizno", rekla je Fadillioglu, govoreći o Sakirin džamiji, čiju je izgradnju naručila bogata turska porodica.

Sakirin džamija sagrađena je na području jednog od istanbulskih najstarijih grobalja.

"Istovremeno, lijepi lusteri puno su manji nego obično, što omogućava ljudima da se ispod njih osjećaju sigurnije. Umjesto zidova, tu su ogromni prozori koji prekriveni zamršenim metalom propuštaju zrake svjetla", pojasnila je Fadillioglu.

Vjernice

Prema islamskoj tradiciji, vjernici su odvojeni po spolu u džamijama, a obično je molitveni prostor za žene mnogo manji od onog namijenjenog muškarcima.

Kada je došlo vrijeme da Fadillioglu dizajnira Sakirin džamiju, ona je namjerno ženski odjel postavila u jednom od najljepših dijelova džamije.

"Smjestila sam ih na gornji balkon, jer za vrijeme molitve žene moraju biti iza muškaraca", kazala je ona.

Fadillioglu je postala slavna dizajnirajući džamije, ali nije potrebno biti previše religiozan da se prizna kako je ova u Istanbulu zaista prelijepa.